Zoemvogels

Kolibries zijn de kleinste vogels ter wereld. Ze komen voor in heel Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, het meest in de tropen. Er zijn (volgens het handboek dat ik gebruik) 331 soorten verdeeld over maar liefst 104 soortgroepen. Ze vliegen, voor- en achteruit met supersnelle vleugelslagen die daarbij een zoemend geluid maken – vandaar dat ze in het Engels hummingbirds heten: zoemvogels. In het Nederlands luisteren ze naar welluidende namen als naaldsnavelheremietkolibrie, vuurkuifkoketkolibrie en geschubd pluimbroekje.

In de natuur zijn kolibries lastig te zien. Ze zijn klein en vliegen snel. Bovendien moet je ervoor naar de Nieuwe Wereld. Dichter bij huis, in Londen, zijn kolibries te zien die niet meer (weg)vliegen. In The Natural History Museum staat de mooiste tentoonstelling van kolibries die ik ken, in een vitrine ter grootte van een straatdraaiorgel. Op de ranke twijgen van een fijn vertakte boom staan vele honderden opgezette exemplaren, soms met nestjes en jongen, die ondanks de ouderdom van bijna 200 jaar nog opvallend fris van kleur zijn. Die vitrine is het summum van de 19de-eeuwse drang tot verzamelen, catalogiseren en verbazen. Ik kan er met gemak een uur naar kijken. De rest van dat prachtige museum laat ik vaak voor wat het is.

    • Kees Moeliker