Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Wilders doet aangifte tegen provocerende rapper Hozny

PVV-leider Geert Wilders bezoekt Almere in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen.
PVV-leider Geert Wilders bezoekt Almere in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Foto ANP/Koen van Weel

Geert Wilders doet aangifte tegen de 27-jarige rapper Hozny uit Sneek, die vanochtend een provocerende videoclip online plaatste. De PVV-leider wordt hierin met de dood bedreigd.

In de video, Geertje getiteld, is te zien hoe een acteur met een blonde pruik geknield zit voor een groene vlag met islamitische teksten. Twee mannen houden hem onder schot met een pistool op zijn hoofd. Aan het eind van de clip klinkt buiten beeld vervolgens een pistoolschot.

Rutte noemt video ‘walgelijk’

Mark Rutte heeft vanmiddag tegenover RTLZ gereageerd op het filmpje van Hozny. Hij noemt de video ‘walgelijk’ en ‘vreselijk’. De premier vindt dat de clip niet valt onder artistieke vrijheid. Rutte:

“Politici moeten in totale vrijheid hun mening kunnen geven; het is al erg genoeg dat Geert Wilders op alle mogelijke manieren bedreigd wordt.”

‘Het kan ook dat ik mezelf doodschiet’

Hozny zelf ontkent tegenover de NOS dat hij de suggestie wekt dat Wilders wordt geëxecuteerd. Het is volgens hem aan de kijker zelf om de videoclip te interpreteren. “Het kan ook zijn dat ik mezelf doodschiet.”

De rapper noemt de clip een koekje van eigen deeg. Hozny zegt te willen choqueren, maar niemand wil bedreigen. Zijn boodschap: Wilders moet stoppen met het beledigen van moslims. “Hij moet beseffen dat hij daarmee moet ophouden.”