Mark Cavendish bewijst in Italië zijn vorm

Foto Cor Vos

Mark Cavendish heeft gisteren in een massasprint de zesde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Britse sprinter van Omega Pharma-Quick-Step won relatief gemakkelijk nadat een deel van de concurrentie door een valpartij van de Italiaan Sacha Modolo was uitgeschakeld. Alessandro Petacchi (links op de foto) werd tweede. „Ik hoefde alleen de laatste 150 meter te doen, ik lag zover voor dat ik niet kon verliezen”, aldus Cavendish.

De overwinning van Cavendish in Porto Sant’ Elpidio is, een kleine week voor Milaan-San Remo, een opsteker voor de Brit. Onlangs werd beslist dat de vijf kilometer lange beklimming over de Pompeiana toch niet in het parcours van de voorjaarsklassieker wordt opgenomen, waardoor sprinters komende zondag een grote kans maken op de eindzege. Het wegdek op de Pompeiana is volgens de organisatie te slecht om deel uit te maken van de wedstrijd.

De Spanjaard Alberto Contador bleef aan de vooravond van de slottijdrit de leider in het klassement.

Met alleen nog een 9,1 kilometer lange tijdrit in San Benedetto del Tronto voor de boeg, kan Contador de eindzege nauwelijks meer ontgaan. Zijn voorsprong op nummer twee Nairo Quintana bedraagt 2.08 minuten. „Het lijkt met een voorsprong van twee minuten veelbelovend”, zei ploegleider Philippe Mauduit van Tinkoff-Saxo, de ploeg van Contador gisteren. „Maar de geschiedenis wijst uit dat veel onverwachte dingen kunnen gebeuren. We vieren niets totdat Alberto de finish over is.”

Chris Horner, de Amerikaanse winnaar van de Ronde van Spanje, trok zich gisteren terug vanwege een ontsteking aan zijn achillespees. (NRC)