Vlamingen doorbreken taalgrens en sturen Waal naar het Songfestival

De Belgische tenor Axel Hirsoux. foto afp

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Vlamingen een Waalse zanger uitverkoren als Belgische afvaardiging naar het Eurovisie Songfestival. De tenor Axel Hirsoux (31) uit La Hèstre zal op 6 mei in Kopenhagen de Engelstalige ballade Mother ten beste geven.

De gewesten Vlaanderen en Wallonië mogen altijd om de beurt de Belgische inzending kiezen. In voorgaande jaren kozen ze als vanzelfsprekend iemand uit eigen gelederen. Zondag doorbraken de Vlamingen de taalgrens. De Waalse nieuwssite Sud Presse schrijft: „Dit is historisch, de Vlamingen sturen een Waal om ons land te vertegenwoordigen in Kopenhagen.” De krant wijst er ook op dat Hirsoux werd gekozen in Antwerpen, het bolwerk van de Vlaamse nationalistische politicus Bart De Wever.

Axel Hirsoux deed eerder mee aan de Waalse talentenjachten The Voice Belgique en Star Academy, maar volgens hem vielen de Franstalige Belgen altijd over zijn uiterlijk. Inde Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zei hij: „Wat ze me wel graag onder de neus wreven, was: ‘Je ziet er niet uit, doe daar iets aan’. Ook in Frankrijk is dat zo.” Zijn Nederlandstalige landgenoten zijn volgens hem minder kortzichtig: „In Vlaanderen voel ik me gewaardeerd om wie ik echt ben. Hier doet het er niet toe of ik dik ben, zolang ik maar goed zing. In Wallonië is mijn overgewicht altijd een struikelblok geweest”.

Walen zijn op het songfestival doorgaans succesrijker dan Vlamingen. België won één keer. Het Waalse meisje Sandra Kim won in 1986 met J’aime la vie.