Vissen met een wichelroede

Het is 1995 en ik ben op bezoek bij een Nederlandse diplomaat in het dichtgevroren Moskou. Hij weet dat ik van lekker eten houd én van vissen, dus heeft hij zijn vriend Slava gecharterd om te gaan ijsvissen en daarna met de vangst oecha te maken, Russische vissoep. IJsvissen! Al in de taxi van het vliegveld doemen visioenen op van diep in de bossen verscholen meren, vol grote baarzen en forellen.

Slava, een uitzonderlijk kras knarretje, rijdt die ochtend zijn hoestende Lada voor waarmee we op pad gaan. Maar eerst even zijn visvriend ophalen, een zwijgzame voormalige directeur van het Russische Staatscircus. En langs Slava’s huis, want daar bewaart hij naast zijn bed in de enige verwarmde kamer een grote bloempot met het aas: wormen.

Viltlaarzen, valenki, krijg ik aangemeten, drie jassen en een gifgroene NBC-cape tegen nucleaire, biologische en chemische fall-out. Na twee uur rijden stoppen we bij een soort schoolvijver waar meer gifgroene figuren met hengeltjes ter grootte van wichelroedes in een ijsgat turen. Met een grote boor baant ook Slava zich een weg door de stoepranddikke ijsvloer, het hengeltje ligt in drie minuten in. Het tipje beweegt niet. Het is min twintig. Na een uur slaat de Directeur een gat verderop. De sneeuw fonkelt. Dan, na anderhalf uur, heeft Slava beet, het hengeltje trilt en hij haalt een handpalmgroot visje boven. Dat slaat twee keer met de staart en blijft dan in bevroren stupor hangen.

Met de vangst is het verder die dag gedaan. Gelukkig heb ik wel Slava’s recept: doe de koppen, graten, gesneden uitjes, selderie, wortels, takjes peterselie, het laurierblad, in een pan met anderhalve liter gezouten water. Strooi er ook wat hele peperkorrels bij. Laat een keer goed opkomen, zet dan op laag vuur en schep het schuim eraf. Laat drie kwartier pruttelen – niet langer!

Haal de visbouillon door een zeef, vis de groentes eruit en doe bij de bouillon. Snijd de vissen in hapklare brokken en voeg toe aan de bouillon. Laat een kwartiertje garen op laag vuur en serveer uit met vers gesneden dille.

    • Menno Steketee