Even de zoekmachine omdoen: Google introduceert Android Wear

Schermafbeelding YouTube

Niet helemaal onverwacht, maar wel net iets eerder dan gedacht, heeft Google vanavond Android Wear gelanceerd; het besturingssysteem voor wearables. Verschillende horlogemakers hebben al aangekondigd met een speciaal horloge ervoor te komen. Gaan smartwatches nu eindelijk doorbreken?

Uit de preview van het LG G exemplaar met de software blijkt dat de functionaliteit enigszins vergelijkbaar is met Google Glass. De gebruiker kan allerlei gegevens op het horloge bekijken, informatie opvragen door ertegen te praten en op die manier ook gesproken boodschappen doorgeven aan anderen. De informatie op het horloge past zich automatisch aan, afhankelijk van de locatie waar je je bevindt, vertelt een van de software-developers in het introductiefilmpje.

Behalve LG komt Motorola met een horloge, de Moto 360. Google zal zelf waarschijnlijk in juni een eigen horloge ervoor introduceren. Apple komt naar verwachting later dit jaar ook met een iWatch. En Microsoft zou werken aan een horloge voor de Windows Phone.

Succes smartwatch blijft nog uit

Smartwatches zijn er al een tijdje, maar met de verwachte populariteit viel het tot nu toe nogal flink tegen. Vrijwel geen van de slimme horloges stak boven de rest uit. De Sony Ericsson SmartWatch, de prijzige Galaxy Gear of de Pebble smartwatch - vooralsnog het beste en met 300.000 stuks het succesvolste exemplaar op de markt tot nu toe - het zijn allemaal nog niet de technische wonderen, waarop gehoopt werd. De functionaliteit blijft tot nu meestal beperkt tot notificaties en een draadloze afstandsbediening van de telefoon.

En als de toegevoegde waarde vergeleken met de smartphone minimaal is, waarom zou je dan een prijzig device kopen van 150 euro of meer? Maar daar laten techbedrijven het natuurlijk niet bij zitten, want er is wel een markt voor wearables. En al is die bij lange na nog niet zo groot vergeleken met bijvoorbeeld smartphones, als ook een merk als Nike zich gestort heeft op wearable tech dan kan je ervan uitgaan dat er veel groei zit in toepassingen voor de gezondheid-, sport- en fitnessbranche. Volgens schattingen zou de markt voor wearables groeien van 1,6 miljard dollar dit jaar tot 5 miljard dollar in 2016.

Wordt Android Wear de doorbraak?

Gaat Android Wear dan de doorbraak betekenen voor de slimme klokjes? Maken we straks weer die oude en vertrouwde polsweging met onze onderarm om te kijken hoe laat het is, in plaats van in onze tas te duiken of de achterzak op zoek naar onze mobiel? Het kan, denkt NRC-techredacteur Marc Hijink:

“De besturingssystemen voor horloges zijn net zo versplinterd als in de begintijd van de smartphone. Een overkoepelend systeem voor Android zou aantrekkelijk kunnen zijn voor fabrikanten als LG, Motorola, Sony en HTC.”

Maar, waarschuwt hij, laten we de revolutie niet prediken voordat die begonnen is.

“Smartwatch software blijft problematisch omdat horloges te weinig rekenkracht en geheugen hebben om hetzelfde besturingssysteem te kunnen draaien als de telefoon waarmee ze in verbinding staan.”

Ontwikkelaars kunnen hier zelf een trial testen.

    • Anouk Eigenraam