Verdacht weinig geld in kas

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: inkomstenbelasting.

Clown en circusdirecteur Joop Teuteberg besluit in 1999 te stoppen met zijn rondreizende Circus Royal en zich alleen nog te richten op het wintercircus in Dordrecht. In 2002 richt hij de Stichting Wintercircus Royal Dordrecht op en vraagt de heer De Bruijne erbij als penningmeester.

Zes jaar lang runnen zij zonder problemen het circus, totdat er in 2008 een belastinginspecteur op bezoek komt. Hij constateert dat er al die tijd geen jaarstukken zijn opgemaakt en dat er verdacht weinig geld in kas is voor een circus dat behalve toegangskaartjes ook popcorn, suikerspinnen en steengrill- en poffertjesarrangementen verkoopt.

De inspecteur laat aan de hand van door het circus aangeleverde papieren alsnog de jaarstukken opmaken. Hij komt tot de conclusie dat er na al die jaren een bedrag van ruim 312.000 euro in kas had moeten zijn, terwijl hij maar 5.000 euro heeft aangetroffen. Hij gaat ervan uit dat het geld evenredig verdeeld is over beide bestuurders, zonder dat daar belasting over is betaald en rekent het alsnog tot resultaat uit overige werkzaamheden voor de aanslag van 2008.

Maar penningmeester De Bruijne zegt van niks te weten. Voor de rechtbank Zeeland-West-Brabant verklaart hij dat het kasgeld na het tellen werd meegenomen door de vrouw van Teuteberg en dat hij er verder niets mee te maken had. Hij dacht dat het op een bankrekening werd gestort.

Ongeloofwaardig voor een penningmeester die de dagelijkse financiële administratie en btw-aangifte doet, vindt de rechter. Veel aannemelijker is dat de twee over het geld van de stichting konden beschikken en dat zij van 2003 tot en met 2008 onderling het kassaldo hebben verdeeld.

Het ligt alleen voor de hand dat dit ieder jaar meteen na afloop van het wintercircus gebeurde en niet jarenlang is opgepot, zoals de inspecteur beweert. De inspecteur mag dan ook alleen het kasgeld dat kan worden toegerekend aan 2008 als inkomen aanmerken; ruim 57.000 euro.

    • Nelleke Koops