‘Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov dood’

Archiefbeeld Dokoe Oemarov. Foto AFP / Kavkaz Center

De Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov, een van de door Rusland meest gezochte terroristen, zou dood zijn. Dat meldt het Tsjetsjeense persbureau Kavkaz Center. Oemarov is verantwoordelijk voor diverse aanslagen in Rusland de afgelopen tientallen jaren.

De Russen jagen al decennia op de 49-jarige ingenieur en emir van het door hemzelf uitgeroepen Kaukasische Emiraat, een denkbeeldige islamitische staat die republieken in de noordelijke Kaukasus, waar veel moslims wonen, moet omvatten. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de gijzeling van een school in Beslan in 2004, de terroristische aanslagen in 2010 in de metro van Moskou, waarbij 39 mensen omkwamen in, de aanslag in 2011 op de luchthaven Domodedovo waarbij 37 doden vielen en 180 mensen gewond raakten en de aanslag op een trein naar St. Petersburg in 2009 waarbij 26 doden vielen.

In de republieken in de Kaukasus vechten islamisten en separatisten al jaren tegen het centrale gezag in Moskou. NRC schreef eerder over hem:

Oemarov die eind jaren negentig minister van Veiligheid was in de separatistische Tsjetsjeense regering, volgde in 2006 de door de Russen gedode rebellenleider Abdoel-Khalim Saidoellajev op. Onder zijn leiding verschoven de rebellen van separatistisch naar meer islamitisch-fundamentalistisch. Ze gebruikten steeds meer retoriek die te vergelijken is met die van Al Qaeda.

De rebellenleider is al meerdere keren dood verklaard. Bij aanvallen van de Russische autoriteiten op de rebellen werd in 2009 en 2011 gedacht dat Oemarov mogelijk omgekomen zou zijn. Ook begin dit jaar zei de Tsjetsjeense president dat hij dood zou zijn. De jihadistische leider streefde lang naar een onafhankelijk Tsjetsjenië, maar gaf dit in 2007 officieel op. Dat wil niet zeggen dat hij daarmee stopte met zijn terroristische activiteiten, afgelopen zomer dreigde hij nog met aanvallen op de Winterspelen en riep hij zijn aanhang ook daartoe op.

    • Anouk Eigenraam