Opinie

    • Carolien Roelants

Toch niet te geloven wat er in Libië gebeurt!

Libië wordt een soort feuilleton op deze plaats, maar het is toch niet te geloven wat er daar gebeurt! Heeft u het gevolgd, de verwikkelingen met de tanker en de gestolen olie die premier Zeidan zijn baan hebben gekost? Zeidan overleefde vorige maand twee couppogingen. Maar uiteindelijk werd hij vorige week door zijn parlement gewipt omdat hij het vertrek van de volgeladen smokkeltanker uit de oliehaven Sidra niet had weten te verhinderen. Hij vluchtte meteen naar Europa, want in de geweldige democratie die Cameron, Sarkozy en Obama Libië schonken ben je je leven evenmin zeker als onder de (nog) niet betreurde Gaddafi. Hoort u me, westerse (ex-) leiders?

Libië is een olieland. De olie ligt voor 80 procent in het oosten. Probleem: dat voelt zich verwaarloosd door de centrale regering in Tripoli in het westen. De belangrijkste oliehavens worden sinds juli geblokkeerd door de militie van Ibrahim Jadran, die eigenlijk was ingehuurd om de havens te bewaken. Maar hij heeft het licht gezien en hij eist nu autonomie voor het oosten en een groter deel van de olie-inkomsten dan tot nog toe naar het gebied terugvloeit.

Door Jadrans blokkade is de Libische olie-export teruggelopen van zo’n 1,5 miljoen vaten per dag tot ruim 200.000. De regering zegt dat zijn actie haar ongeveer 130 miljoen dollar per dag kost. Dat wil zeggen dat het problematisch wordt om alle milities (zoals die van Jadran!) te betalen die ze op de loonlijst heeft om er een beetje greep op te houden. U begrijpt wat de gevolgen zijn.

Maar Jadran was niet tevreden met zijn blokkade; hij liet de onder Noord-Koreaanse vlag varende tanker Morning Glory komen om alvast wat aan al die olie te verdienen. Leuk detail: toen het verhaal in de pers kwam, wilde Noord-Korea er opeens niets mee te maken hebben. Noord-Korea dat geen schurkenstaat wil zijn! Hoe dan ook, de tanker laadde 234.000 vaten olie.

Het parlement eiste maatregelen; Zeidan zei leger, luchtmacht en marine (voorzover die er zijn) erop af te hebben gestuurd. Eerst kwamen er berichten dat de tanker was geënterd, en later dat het schip was ontsnapt maar in brand was geschoten. Maar niet heus. Twitteraar @LibyaLiberty: „Jongens – ik zag net de video van de ‘macht’ die probeerde die illegale olietanker te stoppen...ze zitten in hun pick-ups, geladen op een sleepboot.(!!)”

Officiële militaire woordvoerders hadden diverse uitvluchten. Het was slecht weer en hun oorlogsscheepjes moesten dichtbij de kust blijven. En het milieu: stel je voor dat olie in zee zou komen! Het parlement op zijn beurt meldde herhaaldelijk te hebben geprobeerd de chefs van marine en luchtmacht te bellen, maar die hadden niet opgenomen.

Zeidan is dus weg; de tanker, die eigendom schijnt te zijn van een bedrijf in de Emiraten, werd gisteravond geënterd door Amerikaanse Navy Seals. Tripoli zegt troepen op Jadran af te sturen. Libië balanceert op een flinterdunne scheidslijn tussen oorlog en chaos. Wordt vervolgd.

    • Carolien Roelants