Thaise regering heft noodtoestand in land op

Een anti-regeringsdemonstrant luistert naar een toespraak van protestleider Suthep Thaugsuban in de Thaise hoofdstad Bangkok. De foto dateert van 20 februari.
Een anti-regeringsdemonstrant luistert naar een toespraak van protestleider Suthep Thaugsuban in de Thaise hoofdstad Bangkok. De foto dateert van 20 februari. Foto AP/ Sakchai Lalit

De Thaise regering heft morgen de noodtoestand die sinds eind januari van kracht is in hoofdstad Bangkok en omliggende provincies op. Anti-regeringsdemonstranten zijn namelijk niet meer zo actief, volgens een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris vandaag volgens persbureau Reuters.

Niet alleen het feit dat de situatie in Thailand zou zijn gekalmeerd is volgens veiligheidschef Paradorn Pattanathabutr reden voor opheffing, ook het bedrijfsleven had erop aangedrongen.

De noodtoestand werd ingesteld op 22 januari met als doel de protesten in de aanloop naar de verkiezingen van 2 februari onder controle te houden. Veel van de maatregelen die ermee gepaard gingen, werden echter niet gebruikt, zeker doordat een rechtbank later in februari oordeelde dat sommige daarvan illegaal waren opgelegd.

Onrust sinds november

Sinds november is het onrustig in Thailand. Anti-regeringsdemonstranten en oppositie gingen de straat op en wilden dat premier Shinawatra - de zus van oud-premier Thaksin - af zou treden, dat haar regering zou worden vervangen en dat het politieke systeem zou worden hervormd. Thaksin werd in 2006 door het leger afgezet wegens corruptie en verblijft in zelfverkozen ballingschap in Dubai. Volgens de oppositie heeft hij via zijn zus nog steeds de touwtjes in handen. De woede onder de bevolking laaide op toen Yingluck in oktober een amnestiewet voorstelde waarmee Thaksin terug zou kunnen keren naar Thailand.

Begin december had Yingluck daarom na wekenlange demonstraties het parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Veel protestkampen in Bangkok, het centrum van de onrust, waren begin deze maand verwenen.

    • Frank Huiskamp