Televisie herrijst in vele gedaantes

Hoe kunnen televisiebedrijven zich aanpassen aan de nieuwe digitale tijd? Vier voorbeelden van het nieuwe tv-kijken, gehoord vorige week op het SXSW-festival in Austin, Texas.

De televisie is dood. Leve de televisie. De wereld digitaliseert en de tv moet mee. Maar hoe? Hoe proberen televisiebedrijven zich aan te passen aan de nieuwe digitale tijd waarin likes op Facebook en commentaar op Twitter belangrijker worden dan kijkcijfers?

De toekomst van de tv was vorige week een populair thema tijdens het Amerikaanse congres voor mediatechnologie South By Southwest (SXSW) in Austin, Texas. Programmamakers, producenten en tv-bazen vertelden hoe zij zich aanpassen.

Het Amerikaanse sportnetwerk ESPN bijvoorbeeld verbreedt zijn diensten met nieuwe magazines op internet. Het kinderprogramma Sesame Street zoekt het in slimme spellen voor tv en tabletcomputers. De voormalige topman van Endemol beheert nu duizenden kanalen op YouTube – en verkoopt zijn bedrijf mogelijk voor een half miljard dollar aan Disney.

En Netflix ondertussen wordt de belangrijkste plek voor nieuwe televisieseries. „Wij maken geen kijkcijfers bekend”, zei producent Dana Brunetti van de Netflix-serie House of Cards op SXSW. „Ze zouden de grote networks wegblazen. Traditionele televisie zoals we het nu kennen is binnen vijf jaar uitgestorven.”

Vooral voor jongeren is het nieuwe televisie kijken al de realiteit. Kijk naar de tijd die zij doorbrengen voor de tv. Dertien- tot negentienjarigen keken vorig jaar een krappe twee uur per dag tv (111 minuten) aldus de Nederlandse brancheorganisatie SPOT. Dat is 6 procent minder dan in 2012. Gemiddeld keken Nederlanders drie uur en een kwartier per dag. Alleen mensen van vijftig jaar en ouder zijn meer tv gaan kijken.

Een zelfde trend is elders in Europa en in de VS te zien. Amerikaanse kinderen tussen twaalf en zeventien jaar keken vorig jaar het minst tv: gemiddeld 2 uur en vijftig minuten per dag. Amerikanen van 65 en ouder keken zeven uur en tien minuten per dag.

Nu de reclame-inkomsten nog. In Nederland verdienden tv-bedrijven 12,3 miljoen euro met spotjes bij online video. Dat bedrag groeit snel, maar is nu nog 1,3 procent van de advertentie-inkomsten bij reguliere tv. De adverteerder volgt de kijker, zegt de sector hoopvol. Maar minder snel dan de kijker de technologie volgt.

    • Jan Benjamin