Ted van Lieshout op shortlist Hans Christian Andersenprijs 2014

Portret van dichter Ted van Lieshout op het Dichtersbal 2013. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Dichter en kinderboekenschrijver Ted van Lieshout (1955) is genomineerd voor de Hans Christian Andersenprijs 2014, een belangrijke tweejaarlijkse Europese kinderboekenprijs. Dat meldt de organisatie. Annie M.G. Schmidt won de prijs in 1988.

De jury prijst Van Lieshout voor zijn ‘dialoog tussen woord en beeld’:

“Met zijn originele en visuele schrijfstijl observeert hij de wereld iedere keer vanuit een ander perspectief. Hij zoekt altijd naar nieuwe stijlen en technieken om zowel zijn woorden als beelden te scheppen.”

Naast Van Lieshout zijn kinderboekenschrijvers uit Iran, Duitsland, Japan, Oostenrijk en Amerika voor de oeuvreprijs genomineerd. De winnaar wordt op 24 maart bekendgemaakt. Aan de prijs is een gouden medaille en een diploma verbonden.

Veelbekroonde kinderboekenschrijver

Ted van Lieshout heeft als schrijver en illustrator tientallen kinderboeken op zijn naam staan. Zijn eerste boeken verschenen in 1986. In de loop der jaren werd hij bekroond met vele belangrijke Nederlandse literatuurprijzen. In 2009 werd hem nog de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs (60.000 euro) toegekend voor zijn gehele oeuvre. In 2012, het jaar waarin hij zijn eerste roman voor volwassenen publiceerde, won hij voor Driedelig paard de Woutertje Pieterse Prijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboek dat het voorafgaande jaar.

    • Roderick Nieuwenhuis