Stoppen met MoBA? Arnhem ‘niet goed wijs’

Editie 2013 eindigde in een financieel debacle. Wethouder Michiel van Wessem stapte op. „Het is een elitair feestje waar de stad weinig aan heeft.”

Maandenlang keihard werken aan een goed ontvangen Mode Biënnale Arnhem (MoBA) en dan blijven zitten met onbetaalde rekeningen. Lidewij Edelkoort, curator van editie 2013 van de MoBA, vindt het moeilijk. Om hoeveel geld het gaat, wil ze niet zeggen. De vraag of haar bedrijf failliet zou kunnen gaan, zoals De Gelderlander suggereerde, wil ze niet beantwoorden: „Maar het is wel een slecht moment.”

MoBA, het tweejaarlijkse evenement dat Arnhem sinds 2005 op de kaart moest zetten als modestad, is geëindigd in een financieel debacle en het aftreden vorige week van de verantwoordelijke wethouder. B en W dacht eind 2013 het liquiditeitsprobleem te hebben opgelost door 160.000 euro te betalen, nu bleek dat MoBA nog eens 110.000 euro nodig heeft om crediteuren te betalen. Het bestuur wil die om gedeeltelijke kwijtschelding vragen. Anders rest surseance of faillissement.

De afgetreden wethouder Michiel van Wessem (VVD, Cultuur) miste steun bij het college van B en W bij het zoeken naar een oplossing.

Het gaat volgens Edelkoort niet om een schuld van 110.000 euro, maar 68.000 (op een budget van 2 miljoen). „Bijna iedere stad zoekt naar een eigen festival. Arnhem heeft dat. Dan ben je niet goed wijs als je stopt om zo’n bedrag.” Zij rekent niet de 42.000 euro mee die de gemeente zelf nog van MoBA krijgt voor onder meer schoonmaak van het gebouw Rozet, waar de hoofdexpositie was.

Ingezet was op 25.000 betalende bezoekers, er kwamen er 18.800. Ook de inkomsten uit merchandise vielen tegen, schrijft MoBA in een brief aan het gemeentebestuur. Zo bleef de organisatie zitten met verjaardagskalenders met foto’s van Theo Janssen en andere Vitessespelers gekleed in een voor de gelegenheid ontworpen schort. Die kalender is gemaakt omdat de gemeente wilde dat er ‘iets met sport’ gebeurde.

Uit een evaluatierapport blijkt dat de biënnale onder grote tijdsdruk tot stand kwam. Pas in maart, drie maanden voor het begin, klonk het definitieve ‘go’. Verder was er sprake van een jonge, onervaren organisatie. De vorige was opgestapt vanwege (ook toen) financiële problemen. Hun schuld van 160.000 euro torste MoBA13 met zich mee tot de gemeente eind vorig jaar extra geld gaf.

In het rapport wordt gesproken over „een stapeling van doelstellingen” en „diverse verwachtingen van een veelvoud van partijen”.

„De MoBA is een gevoelig onderwerp”, zegt Van Wessem. „Een heleboel mensen zien het als een elitair feestje voor modemensen waar de stad weinig aan heeft.”

Niemand zegt te willen ‘zwartepieten’, maar dat gebeurt wel. Is het college wel of niet tijdig en goed geïnformeerd door het bestuur van MoBA? Voorzitter Annelies Verstand van MoBA vindt van wel, ex-wethouder Van Wessem van niet. Heeft het college wel of niet beloofd financieel te zullen bijspringen? Volgens Verstand is dat zo. Onjuist, beweert Van Wessem.

    • Annette Toonen