Raadslid slaags met radicale Turken

Het Amsterdamse raadslid Emre Ünver (vicevoorzitter van de lokale PvdA-fractie) is zondag in een handgemeen met Turks-nationalistische mannen verzeild geraakt. Vanochtend heeft hij bij de politie aangifte gedaan van mishandeling. Zondag hadden zijn tegenstanders dat al gedaan. De politie was snel ter plaatse, zegt een woordvoerder, maar kon niet voorkomen dat er klappen vielen en enkele mensen lichtgewond raakten.

De politieke spanningen in Turkije lijken hiermee te zijn overgeslagen naar Nederland. De schermutseling vond plaats op het Leidseplein, waar zondag een herdenkingsdienst was georganiseerd voor de vijftienjarige Turkse jongen Berkin Elvan. Die raakte vorig jaar in Istanbul gewond door een traangasgranaat van de politie en overleed vorige week na 9 maanden in coma te hebben gelegen.

De dood van de jongen is door tegenstanders van premier Erdogan aangegrepen om nieuwe massaprotesten te organiseren. Erdogan zei op zijn beurt dat de vijftienjarige banden had met terroristische groepen.

Emre Ünver, die op plaats vijf van de PvdA-kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen van morgen staat, zegt dat hij „al maanden” wordt lastiggevallen door de nationalisten. Volgens hem zeggen ze op bijeenkomsten dat hij een Koerdische PKK-strijder is, dan weer dat hij een aanhanger is van de beweging van de Turkse geloofsleider Fethullah Gülen, en dan weer dat hij simpelweg anti-Atatürk is – de eerste president van de Turkse republiek, de man die het land seculier en westers inrichtte aan het begin van de twintigste eeuw. „Ze noemen mij een staatsvijand, en dat is in de Turkse cultuur een gevaarlijke aantijging.”

De tegenstanders van Ünver zijn, voorzover ze zich bekend hebben gemaakt, (bestuurs)leden van de Federatie van Nederlands-Turkse jongerenorganisaties. Een van hen dook verschillende keren op als bron in programma’s als Nieuwsuur en Eenvandaag bij berichtgeving over de vermeende invloed van de Gülenbeweging in Nederland.