Poetin akkoord met conceptwet annexatie Krim - ‘in april al roebel’

Poetin tijdens de slotceremonie van de Paralympische Spelen afgelopen zondag. Foto AP/ Dimitri Lovetski

De Russische president Vladimir Poetin is akkoord gegaan met een conceptwet die annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim mogelijk maakt, meldt persbureau AP. Het is een van de stappen die nodig zijn om annexatie formeel mogelijk te maken.

Eerder vanochtend stelde hij zijn regering en het parlement al formeel op de hoogte van het verzoek van het schiereiland de Krim zich te willen aansluiten bij Rusland. Hij deed dat enkele uren voordat hij over het onderwerp spreekt. Poetin had gisteren al een decreet ondertekend waarin de Krim als een “soeverein en onafhankelijk land” werd erkend.

Zondag schaarde een overgrote meerderheid - liefst 96,6 procent - van de bewoners van de Krim zich achter aansluiting bij Rusland. Dat gebeurde in een referendum dat door Oekraïne en het Westen als illegitiem is beschouwd.

Krim volgende maand al naar roebel

De officiële valuta op de Krim wordt al vanaf april de Russische roebel, meldt persbureau RIA Novosti volgens persbureau Reuters. Een hoge functionaris binnen de regering van de regio zou dit hebben gezegd. Nu betalen inwoners op de Krim nog met de Oekraïense hryvnja. Autoriteiten op de Krim hadden eerder nog gezegd dat de Oekraïense munt een officiële valuta zou blijven tot 2016.

‘Gazprom wil samenwerking met Krim’

Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom heeft voorgesteld om de olie- en gassector op de Krim te ontwikkelen, zei de vicepremier van de regio vandaag tegen RIA Novosti volgens Reuters. Een woordvoerder van Gazprom heeft de bewering ontkend.

Ook Japanse sancties

Inmiddels heeft ook Japan Rusland sancties opgelegd, omdat het land de Krim als een onafhankelijke staat erkent. Het Aziatische land accepteert de uitslag van het referendum niet en zegt, net als vele westerse landen, dat het de Oekraïense grondwet schendt.

Onder andere het stopzetten van gesprekken over het versoepelen van visumeisen tussen Rusland en Japan maakt deel uit van de sancties. Ook worden geplande gesprekken over investeringen, de ruimtevaart en het leger gestaakt.

Volgens persbureau AP zijn de sancties “mild” vergeleken bij die van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Die hebben de tegoeden van individuen betrokken bij de onrust op de Krim bevroren.

Lees ook: Hoe de Krim in korte tijd werd losgeweekt van Oekraïne - een tijdlijn.

    • Frank Huiskamp