Opinie

    • Stijn Bronzwaer

Dat kan ook met Airbnb: een seksfeest in je huis

Wat is het ergste dat je als huiseigenaar kan overkomen? Veel erger dan het verhaal van Ari Teman uit New York kan het in ieder geval niet.

Teman verhuurde zijn appartement in Manhattan via Airbnb.com, de website die het tijdelijk verhuren van appartementen van particulieren faciliteert. Verhuurders bieden er hun huis aan tegen een zelf bepaalde prijs. Een appartement midden in de stad is voor toeristen een stuk goedkoper, leuker en luxer dan een hotel. De huiseigenaar moet even ergens anders slapen, maar verdient ondertussen een deel van de maandelijkse hypotheek terug.

Het gaat goed met Airbnb: 600.000 verhuurders zijn nu bij de site aangesloten. Airbnb heeft 11 miljoen gebruikers, een verdubbeling in één jaar tijd. Toen hotelketen Marriot aankondigde dit jaar 40.000 nieuwe kamers te bouwen twitterde Airbnb-oprichter Brian Chesky vol zelfvertrouwen: we will add that in the next two weeks.

Toen Ari Teman zijn voordeur opendeed zag hij de resten van de ‘XXX Freak Fest Orgy’ die tijdens zijn afwezigheid in zijn huis was georganiseerd. De gasten hadden zijn meubels gesloopt, overal lagen gebruikte condooms. Schade: 50.000 euro.

Het nieuws was ook een tegenvaller voor Airbnb, dat sowieso last heeft van negatieve publiciteit. De site zou belastingontduiking faciliteren. In New York bijvoorbeeld, waar een hotelbezoeker 15 procent belasting over een overnachting betaalt. De stad loopt miljoenen mis aan de ruim 400.000 toeristen die er jaarlijks boeken via Airbnb. Londen en Berlijn willen Airbnb om die reden verbieden. Hetzelfde dreigde in Amsterdam te gebeuren, tot de gemeente zich vorige maand bedacht. „We hebben een groeiende ontwikkeling gesignaleerd en die uiteindelijk omarmd”, zei wethouder Freek Ossel hierover.

Het lijkt de enige weg. Nadat internet de markt voor muziek, boeken en reizen al heeft veranderd, gaat hetzelfde nu met hotels gebeuren. Daar gaat een XXX Freak Fest Orgy-incident niks aan veranderen.

Met Ari Teman liep het trouwens goed af. Hij sliep een week in een duur hotel, terwijl de schade aan zijn appartement werd hersteld. Alles op kosten van Airbnb.

    • Stijn Bronzwaer