Oekraïne erkent annexatie Krim niet - Westen veroordeelt Rusland krachtig

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Poolse premier Donald Tusk. Foto AP/ Czarek Sokolowski

Oekraïne erkent het verdrag dat de toetreding van het schiereiland de Krim tot Rusland mogelijk maakt niet. De Verenigde Staten en verschillende Europese regeringsleiders doen dan ook niet, zo lieten we vanmiddag weten in reactie op het tekenen van het annexatieverdrag voor de Krim door president Poetin.

Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie zei op Twitter dat de “zogenoemde overeenkomst en de corresponderende toespraak van de Russische president niets gemeen hebben met de wet, democratie of gezond verstand”:

“Poetins toespraak laat heel duidelijk zien hoe groot de dreiging is die Rusland vormt voor de internationale veiligheid.”

Hoe groot die dreiging volgens Oekraïne is maakte interim-president Oleksandr Toertsjinov later vanmiddag duidelijk. Hij zei tegen journalisten in Kiev dat Poetins Rusland met de annexatie van de Krim in de voetsporen treedt van nazi-Duitsland, daarbij verwijzend naar de annexatie van Sudetenland door nazi-Duitsland in 1938. “Poetin volgt het voorbeeld van fascisten uit de twintigste eeuw”, aldus Toertsjinov. Hij voegde toe dat Oekraïne de annexatie van de Krim “nooit zal erkennen”.

Biden: landroof van Rusland, meer sancties kunnen volgen

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden uitte vanuit Polen scherpe kritiek op Rusland. Hij noemde de annexatie van de Krim niet meer dan “landroof”. Mocht Rusland de annexatie doorzetten, dan zullen er meer sancties voor het land volgen, zei hij.

Biden zei vanmiddag dat de VS onder meer overwegen eenheden van de Amerikaanse land- en luchtmacht weer in de regio te laten trainen om zo Polen en de Baltische staten te beschermen. Hij benadrukte dat Amerika zich nog altijd gecommitteerd voelt aan de belofte van de NAVO om landen militair bij te staan als ze worden aangevallen. De Baltische staten en Polen zijn lid van de NAVO.

Timmermans: woorden Poetin teleurstellend

Minister Timmermans liet vanmiddag weten dat nieuwe maatregelen van de EU tegen Rusland waarschijnlijker zijn geworden door de annexatie. Timmermans noemde de uitspraken van Poetin “helaas niet verrassend, wel teleurstellend”:

“Met militaire agressie heeft Rusland de grenzen van een ander land gewijzigd en het gebruikt nu oneigenlijke argumenten om de inlijving van de Krim goed te praten. Helaas betekent dit dat de EU moet vaststellen dat Rusland geen gehoor heeft gegeven aan de oproep tot de-escalatie.”

De Tweede Kamer houdt donderdagochtend vanaf 09.15 uur een extra overleg met het kabinet, voorafgaand aan de EU-top die die middag begint. D66 en GroenLinks lieten vanmiddag weten dat minister Kamp van Economische Zaken de voorbereidingen voor een voor mei geplande handelsmissie naar Rusland moet stopzetten. De missie kan niet gewoon doorgaan nu Rusland de Krim heeft geannexeerd, stellen deze partijen.

Cameron noemt annexatiepoging ‘compleet onacceptabel’

De Britse premier Cameron reageerde vanmiddag door te zeggen dat Rusland serieue gevolgen zal ondervinden van zijn “compleet onacceptabele” poging om de Krim te annexeren:

“De stappen die president Poetin vandaag heeft genomen in zijn poging om de Krim te annexeren zijn een flagrante schending van het internationaal recht en zenden een huiveringwekkende boodschap over het hele Europese continent. Het is volledig onacceptabel dat Rusland geweld gebruikt om zijn grenzen te veranderen op basis van een vals referendum onder de loop van een Russisch geweer.”

Cameron roept de EU-regeringsleiders op om donderdag tijdens de top in Brussel met nieuwe sancties te komen. EU-president Van Rompuy twitterde vanmiddag over het belang van die top:

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy EU leaders will meet Thursday to discuss situation in #Ukraine and agree united EU response #euco
Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy EU does not and will not recognise annexation of Crimea and Sevastopol to Russia #Ukraine http://t.co/w7enFABowN
Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy Sovereignty, territorial integrity and independence of #Ukraine must be respected

Hollande bepleit ‘krachtige’ respons Europa

De Franse president Hollande is het met Cameron eens. Hij veroordeelde de beslissing van Poetin vanmiddag en herhaalde dat Frankrijk de uitkomst van het referendum op de Krim niet erkent. Europa moet met een “krachtige” reactie komen, aldus Hollande.

De Duitse bondskanselier Merkel zei net als Cameron dat de annexatie van de Krim tegen het internationaal recht ingaat. Merkel belde vanmiddag met Obama over de stap van Poetin. Beide leiders zouden in het telefoongesprek overeen zijn gekomen dat de annexatie een “onacceptabele schending” van de Oekraïense territoriale integriteit is.

De Poolse premier Donald Tusk zei in een reactie dat een annexatie van de Krim door Rusland “niet geaccepteerd kan worden door de internationale gemeenschap”:

“Opeens verandert de grens van Oekraïne en de geopolitieke situatie in deze regio van de wereld.”

    • Pim van den Dool en Frank Huiskamp