‘Oekraïense officier gedood bij bestorming basis op de Krim’

Bij een schietpartij rond een Oekraïense militaire basis op de Krim is een Oekraïense militair om het leven gekomen. Dat meldde het Oekraïense ministerie van Defensie vanmiddag. Door wie de Oekraïense officier is gedood is onduidelijk.

Onze buitenlandredacteur Huberts Smeets, die voor NRC Handelsblad over Oekraïne schrijft, twittert dat Oekraïeners op de Krim worden geëvacueerd:

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Schietpartij op Krim. Jatsenjoek waarschuwt voor ‘oorlog’. Evacuatie Oekrainers, meldt een kennis ter plekke.

Lokale media meldden vanmiddag dat onbekende ‘troepen’ een militaire basis van het Oekraïense leger aan de rand van Simferopol, de hoofdstad van de Krim, hadden bestormd. Eerder werd gemeld dat de officier gewond was geraakt aan zijn nek. Aan die verwondingen lijkt hij nu te zijn bezweken.

De autoriteiten op de Krim gaven een heel andere verklaring. Sluipschutters zouden het vuur hebben geopend op leden van een zelfverdedigingsmilitie. Die waren naar de basis gekomen, omdat er melding was gemaakt van gewapende lieden. De sluipschutters zouden een van hen hebben doodgeschoten.

Oekraïense premier: schietpartij is Russische oorlogsmisdaad

De premier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek, beschuldigde Rusland vanmiddag van de schietpartij en noemde het een “oorlogsmisdaad”. Jatsenjoek zei dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne op de Krim een militair karakter begint te krijgen. “Het conflict is zich aan het bewegen van een politiek naar een militair conflict vanwege de Russische soldaten.”

Jatsenjoek heeft zijn minister van Defensie de opdracht gegeven een ontmoeting te organiseren met zijn Britse, Franse en Russische collega om over de situatie op de Krim te kunnen overleggen om zo “escalatie van het conflict te voorkomen”.

Update 19.08 uur: De Oekraïense militairen hebben toestemming gekregen om hun wapens te gebruiken om zo hun levens te beschermen. Dat heeft de persdienst van interim-president Toertsjinov vanavond laten weten.

‘Geen bewijzen dat schietpartij werk is van Russische soldaten’

Of de basis werd bestormd door Russische militairen is onduidelijk. Daarvoor zijn volgens ooggetuigen geen bewijzen. De Russische soldaten op de Krim dragen op hun uniformen geen insignes en daarnaast zijn er op de Krim allerlei pro-Russische volksmilities actief. Tot nu toe is het nog niet tot openlijke confrontaties gekomen tussen Russische en Oekraïense militairen.

Een groot aantal militaire bases van Oekraïne is sinds de Russische inval op de Krim ingenomen of omsingeld door het Russische leger. Nu de Russische president Poetin vanmiddag op verzoek van de regering op de Krim het annexatieverdrag van het Oekraïense schiereiland tekende, is het de vraag of en hoe Rusland de Krim zal inlijven. In een zeer omstreden referendum stemde zondag meer dan 96 procent van de bevolking van de Krim voor aansluiting bij Rusland.

Internationale crisis door annexatie

De poging tot annexatie van de Krim door Rusland heeft tot een grote internationale crisis geleid. Oekraïne liet vanmiddag weten de annexatie niet te erkennen en de Verenigde Staten en Europa dreigden met meer sancties tegen Moskou. De leiders van de G7 bespreken de crisis rond Oekraïne begin volgende week op verzoek van Obama in de marge van de Nuclear Security Summit in Den Haag.

    • Pim van den Dool