Obama: Oekraïne met G7 bespreken tijdens nucleaire top in Den Haag

Op verzoek van Obama komen de leiders van de G7 begin volgende week bij elkaar in Den Haag om de crisis rond Oekraïne te bespreken.
Op verzoek van Obama komen de leiders van de G7 begin volgende week bij elkaar in Den Haag om de crisis rond Oekraïne te bespreken. Foto AFP / Saul Loeb

De Verenigde Staten en de overige leden van de G7, de groep van belangrijkste (pro)-westerse industrielanden, gaan de internationale crisis rond Oekraïne en de Krim begin volgende week bespreken tijdens de Nuclear Security Summit in Den Haag. Dat maakte het Witte Huis vanmiddag bekend.

De NSS-top in Den Haag, die op maandag 24 en dinsdag 25 maart plaatsvindt, is een mooie gelegenheid om een internationale crisis als Oekraïne te bespreken omdat tientallen regeringsleiders op de nucleaire top aanwezig zullen zijn. Aan de bijeenkomst zullen naast de VS ook Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Japan, Italië en Canada deelnemen.

Doordat Oekraïne nu in de marge van de NSS wordt besproken, dreigt de aandacht voor de onderwerp van de top - nucleaire veiligheid - onder te sneeuwen, zegt onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel:

“Voor een deel hangt het van ons journalisten af, maar je hoeft inderdaad geen groot ziener te zijn om te voorspellen dat de nucleaire veiligheid zal ondersneeuwen omdat er op dit moment nu eenmaal een grote internationale crisis aan de gang is. De NSS is ook maandenlang voorbereid, dus de leiders hebben volop gelegenheid om met elkaar over Oekraïne te spreken.”

Eijsvoogel denkt dat nu Oekraïne een belangrijk onderwerp wordt tijdens de NSS, het zeker is dat alle leiders van de G7 zullen komen. Dat betekent dat naast Obama de Britse premier Cameron, de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande, de Japanse premier Abe, de Italiaanse premier Renzi en de Canadese premier Harper naar Den Haag zullen afreizen.

Witte Huis: praten over mogelijke vervolgstappen

Tijdens de bijeenkomst zal volgens het Witte Huis besproken worden welke middelen de internationale gemeenschap heeft om te reageren op het verdrag dat annexatie van de Krim tot Rusland mogelijk maakt. Dat verdrag werd vanmiddag getekend door de Russische president Poetin, die in een toespraak tot beide kamers van het Russische parlement de annexatie verdedigde en felle kritiek uitte op het Westen.

De leiders van de G7 schortte eerder uit protest tegen de Russische inmenging in Oekraïne de voorbereidingen op de G8-top (mét Rusland) op, die in juni zou moeten plaatsvonden in Sotsji.

    • Pim van den Dool