kort

foto ap

Reisgegevens

Kamervragen over reisregister Nederland

De Nederlandse regering heeft geld gevraagd en gekregen van de Europese Commissie voor de bouw van een register waarin reisgegevens van alle Nederlanders verzameld worden. Dat stelt Kamerlid Gerard Schouw van D66, die de minister vragen heeft gesteld over het register. Vorig jaar zegde minister Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) nog toe dat hij de Tweede Kamer zou informeren als er een voorstel lag voor bouw van een reisregister. Dat is nog niet gebeurd en Schouw wil nu weten of er verplichtingen met de Europese Commissie zijn aangegaan.

Bitcoinbedenker

Nakamoto ontkent in officiële verklaring

Dorian Nakamoto, over wie Newsweek eerder deze maand beweerde dat hij de uitvinder van bitcoin zou zijn, heeft nu ook officieel gezegd niets met het bedenken van de digitale valuta van doen te hebben gehad. Via een advocaat stuurde hij de brief naar een Reuters-journalist. „Deze verklaring is om mijn naam te zuiveren”, schrijft hij. Hij ontkent de berichten van Newsweek „onvoorwaardelijk”. Nakamoto schrijft verder dat hij al lang niet meer als programmeur werkt en niets van cryptografie weet. De berichten zouden voor veel stress voor hem en zijn familie zorgen.

Dual-boot

Microsoft en Google: kies één systeem

Microsoft en Google zien liever geen apparaten op de markt die met allebei hun besturingssystemen zijn uitgerust. Asus heeft onlangs een laptop uitgebracht die ook als tablet gebruikt kan worden. Het apparaat kan met zowel Windows als Android opgestart worden. Maar daar hebben Microsoft en Google een stokje voor gestoken, schreef The Wall Street Journal gisteren. Volgens de krant trekt Asus haar laptop/tablet terug en zullen toekomstige versies geen twee besturingssystemen meer hebben. Microsoft vreest dat Windows de dominante positie op pc’s verliest als er meer apparaten met twee besturingssystemen op de markt komen. Google vreest hetzelfde maar dan voor de dominante positie van Android op telefoons en tablets.

    • NRC