‘Je mag mijn kind dat risico niet opleggen’

Besmettingsgevaar door bewust niet ingeënte kinderen in kinderopvang leidt opnieuw tot discussie over verplichte vaccinatie.

„Mijn baby loopt gevaar, omdat de een of andere idioot zijn kind niet wil inenten”, zegt een Haagse moeder (34) die liever niet met haar naam in de krant wil. Bij de crèche waar haar baby van zeven maanden heengaat, zit een kind dat niet ingeënt is. Vanwege een antroposofische levensovertuiging.

In Den Haag zijn de mazelen uitgebroken. En meteen is er weer discussie over verplicht inenten. Directe aanleiding is de besmetting van een baby. Het jongetje belandde doodziek in het ziekenhuis nadat hij was aangestoken door een ouder kind dat bewust niet was gevaccineerd. Gjalt Jellesma van oudervereniging Boink vindt dat crèches kinderen die niet zijn ingeënt moeten kunnen weren. Omdat de inenting niet verplicht is, kunnen crèches geen kinderen weigeren. Jellesma wordt bijgevallen door Helene Dupuis, medisch ethica en Eerste Kamerlid voor de VVD.

Twee volwassenen en veertien kinderen zijn inmiddels ziek. Vooral baby’s jonger dan veertien maanden zijn besmet. Kinderen worden in Nederland pas ingeënt als ze veertien maanden zijn.

„Ik zit met mijn handen in het haar”, vertelt de moeder. Ze wil haar kind geen risico laten lopen en houdt hem nu thuis. „Dat ouders hun eigen kind het risico op besmetting willen laten lopen, moeten ze zelf weten. Maar nu leggen ze mijn kind ook dat risico op. Ze brengen mijn baby in gevaar. En ik kan er niks tegen doen.”

Niet alle ouders maken zich zorgen. Valeria Kok (32) zit met haar zoontje van net één op de schommel. Hij is nog niet ingeënt. „Het was dat ik toevallig een waarschuwing op Facebook zag, anders had ik niet geweten dat de mazelen waren uitgebroken. Ik ben er verder niet echt mee bezig.” Kok gaat ervan uit dat alle kinderen op de crèche gevaccineerd zijn, vertelt ze. „Ik zou het ook wel willen weten als er kinderen op de crèche zitten die bewust niet ingeënt zijn.”

De vaccinatiegraad onder jonge kinderen is in Den Haag erg hoog, volgens de GGD. Maandag liet een woordvoerder weten daarom geen aanleiding te zien alle kinderen vanaf zes maanden te vaccineren. De bescherming van de prik voor kinderen onder de veertien maanden is volgens de woordvoerder „minder optimaal”.

Sommige ouders laten hun kinderen wel vervroegd inenten. De jongste dochter van Barbara Ellens (42) is dertien maanden. „Ik kreeg een mail van de GGD dat er kinderen ziek waren en dat mijn dochter in de risicogroep viel.”

De crèche waar twee van haar kinderen heengaan, nam ook contact op. Ellens: „Ik vond het heel fijn dat de crèche ons direct belde. Omdat we goed geïnformeerd werden, heb ik me niet echt zorgen gemaakt.”

Na overleg met het consultatiebureau kon ze haar dochter vervroegd laten inenten. De vaccinatie stond eigenlijk gepland voor april. „Omdat mijn dochter al bijna veertien maanden is, hoeft de prik waarschijnlijk niet opnieuw.”

    • Anne Vegterlo