Italiaanse maffiabaas mag blijven

Foto Reuters/Olivia Harris

Deze man was bijna twintig jaar Marc Skinner. Hij leidde met zijn vrouw Anne Skinner en hun twee kinderen een rustig leven in Londen en werkte onder meer als chauffeur voor celebrity’s.

Dat was tot de politie hem in augustus vorig jaar aanhield met een Europees arrestatiebevel. Niet als Marc Skinner, maar als Domenico Rancadore, een van de meest gezochte maffiabazen van Italië.

Rancadore verliet zijn geboorteland begin jaren negentig, maar werd in 1999 bij verstek door een Italiaanse rechter veroordeeld voor prominent lidmaatschap van een criminele organisatie – de Siciliaanse Cosa Nostra.

Italië vroeg Groot-Brittannië om zijn uitlevering, om zeven jaar celstraf uit te zitten. Rancadore (65) diende bezwaar in. „Ik ga niet terug, ze zullen me vermoorden”, zou hij bij zijn arrestatie hebben gezegd.

Gisteren werd Rancadore in het gelijk gesteld, al blijft hij onder toezicht van de Britse autoriteiten, met onder meer een meldplicht. De rechter besliste dat zijn rechten worden geschonden als hij in Italië de cel in moet, omdat de gevangenissen overvol zijn.

Anne Skinner – wel haar echte naam – haalde haar man gisteren op na diens zege in de rechtszaal. Zijn gezicht kan hij nog verbergen, zijn ware naam niet meer.