Inspectie eist inzage in dossiers zonder toestemming van patiënt

Foto ANP / Koen Suyk

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eist van huisartsen en specialisten dat ze inzage geven in honderden patiëntendossiers, zonder vooraf toestemming te vragen aan de patiënten.

Dat blijkt uit een brief die de inspectie aan artsenkoepel KNMG en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft gestuurd. De brief leidt tot geschrokken reacties onder artsen, die vrezen gedwongen te worden hun beroepsgeheim te schenden. De Inspectie heeft de gegevens nodig voor onderzoek naar gegevensoverdracht nadat een patiënt is overgebracht van ziekenhuis naar verpleeghuis, verzorgingshuis of terug naar huis.

Wettelijk verboden om te delen met derden

Het is wettelijk verboden voor huisartsen om patiëntendossiers zonder toestemming te delen met derden. Sinds 2010 heeft de IGZ echter ook de wettelijke bevoegdheid dossiers zonder toestemming van patiënten in te zien. Dat mag alleen als toestemming vragen ‘onmogelijk’ of ‘onevenredig belastend’ zou zijn. Het onderzoek is voorgeschreven door het ministerie als onderdeel van een langlopend project en bedoeld om fouten in “zorgprocessen” op te sporen.

‘Zonder toestemming van patiënt deel ik niets’

De LHV laat weten dat de IGZ 150 tot 200 huisartsen wil bezoeken om dossiers in te zien. De vereniging ontving “signalen” van bezorgde huisartsen. Glenn Mitrasing, huisarts in Heerhugowaard, schrijft op Twitter:

Twitter avatar VogelvrijeHArts Vogelvrije Huisarts Inspectieonderzoek roept vragen op http://t.co/szZKvuE1dG Zonder expliciete toestemming van de patiënt krijgt de #IGZ van mij geen info!

Voorlopig concluderen juristen van de KNMG en de LHV dat de IGZ niet de bevoegdheid heeft de gegevens te bekijken. Ze doen nader onderzoek.

Lees meer vanmiddag in NRC Handelsblad.