Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Indiëgangers krijgen nog miljoenen van de Nederlandse overheid’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Nederlanders die Indonesië tussen 1950 en 1970 moesten ontvluchten krijgen nog miljoenen van de Nederlandse overheid, banken en verzekeraars. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit het deze week te verschijnen boek Opgevangen in Andijvielucht van journaliste Griselda Molemans.

Een groot deel van de levensverzekeringen en banktegoeden zijn na de inval van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog overgebracht naar New York. Uit het rapport Netherlands Indies Money and Banking uit 1945 blijkt volgens Molemans dat de zeventien grootste verzekeraars in Nederlands-Indië voor bijna 252 miljoen gulden aan levensverzekeringen verkochten.

Verzekeringen nooit uitgekeerd wegens gebrek aan bewijs

Veel verzekeringen zijn nooit uitgekeerd omdat niet kon worden bewezen dat een verzekering was afgesloten. Veel polisbladen en bankpapieren zijn in de chaos van de Japanse bezetting en de daaropvolgende Indonesische revolutie verloren gegaan.

De bewijzen liggen volgens Molemans in de kluis van de Federal Reserve in New York. De schuld die de Nederlandse overheid heeft, betreft onder meer niet uitbetaalde pensioenen en salarissen van militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en de Japanse compensatie voor krijgsgevangenen, burgers en troostmeisjes en de Indonesische herstelbetalingen.