Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Imtech erkent ‘onethisch gedrag’ managers - groot verlies

Foto ANP/ Koen Suyk

Het voormalige management van Imtech-dochter Fritz & Macziol heeft zich schuldig gemaakt aan onethisch gedrag. De managers gaven dure cadeaus en boden ‘excessief vermaak’ aan ambtenaren van een Zwitsers ministerie. Dat stelt Imtech vanochtend zelf in een voortgangsbericht over het onderzoek naar frauduleuze praktijken van het Zwitserse bedrijf.

Het management zou zeker één ambtenaar hebben omgekocht om zo de plaatselijke overheid voor miljoenen te kunnen oplichten. Volgens Imtech had het management een ‘informele en niet-zakelijke relatie’ met een aantal ambtenaren. “Dat leidde tot twijfelachtig zakelijk gedrag”, blijkt uit het onderzoek.

Baas Fritz & Macziol vorige maand opgestapt

De baas van Fritz & Macziol stapte eind vorige maand op toen bekend werd dat het bedrijf mogelijk bij omkoping betrokken was. Ook de rest van het management werd vervangen.

De Zwitserse autoriteiten doen ook nog onderzoek naar de vermeende fraude. Voordat Imtech verdere conclusies trekt, wacht het bedrijf de uitkomst van dat onderzoek af.

Door de negatieve publiciteit zal Fritz & Macziol moeten herstructureren, meldt Imtech. Er werken nu 45 mensen. De kosten van het gedrag van het management zijn volgens Imtech nog moeilijk in te schatten. Wel verwacht het bedrijf dat de kosten mee zullen vallen.

Imtech kwam vorig jaar al twee keer eerder in opspraak door twee schandalen van dochterbedrijven in Polen en Duitsland. Het ging daar om grootschalige boekhoudfraude.

Bijna zevenhonderd miljoen euro verlies

De grootschalige boekhoudschandalen in Polen en Duitsland hadden hun weerslag op de cijfers, zo bleek vanochtend bij de publicatie van de vierdekwartaal- en jaarcijfers van de bouwer. Imtech leed vorig jaar bijna zevenhonderd miljoen euro verlies.

Over heel vorig jaar zette Imtech bijna vijf miljard euro om, acht procent minder dan een jaar eerder. Met name de zwakke prestaties in Duitsland en Oost-Europa speelden de bouwer uit Gouda parten. De omzet daalde hier van 1,4 miljard euro in 2012 naar 969 miljoen in 2013.

Ook in het vierde kwartaal waren de Duitse cijfers slecht. Behalve in Duitsland daalde de omzet ook in de Benelux en Spanje. In Groot-Brittannië en Ierland steeg de omzet juist. Imtech boekte een nipt operationeel resultaat van bijna zes miljoen euro, maar kwam door niet-operationele kosten in het vierde kwartaal uit op een nettoresultaat van min 370 miljoen euro.

Schuldenlast teruggebracht naar 745 miljoen euro

In de laatste drie maanden van 2013 wist Imtech de schuldenlast terug te dringen van 836 naar 745 miljoen euro. Het bedrijf rondde eind vorig jaar een herstructureringsprogramma af dat ruim 104 miljoen euro kostte. Imtech schrapte vorig jaar 2300 banen.

Imtech heeft met financiers afspraken gemaakt om de liquiditeit de komende jaren te verbeteren. Het bedrijf krijgt 1,3 miljard euro krediet en nog eens 843 miljoen euro aan garanties. (Novum)