‘Ik vind het leuker om naast de zijlijn te beschouwen’

Dominique van der Heyde duidt de gemeenteraadsverkiezingen. „Ik sta voor het eerst op de plek van Ferry Mingelen.”

Dominique van der Heyde geeft morgen voor het eerst voor Nieuwsuur de politieke duiding van de gemeenteraadsverkiezingen. Vanavond leidt ze voor de NOS het debat tussen landelijke partijleiders, waarin ook wordt geschakeld naar regionale debatten in Arnhem, Groningen en Rotterdam.

Is het zenuwslopend, de verkiezingsavond?

„Ik heb best wel de kriebels. Debatleider ben ik eerder geweest, maar het is de eerste keer dat ik als duider op de plek sta waar Ferry Mingelen op al die verkiezingsavonden stond. Ik ben me aan het voorbereiden, door bijvoorbeeld met politicologen te praten.”

Wat maakt politieke verslaggeving verslavend?

„Ik werk nu twaalf jaar in Den Haag en heb menig kabinet zien vallen, maar het blijft opwindend. Soms denk je: het wordt niks vandaag, en slaat opeens de vlam in de pan. Daarbij gaat het altijd over wezenlijke onderwerpen. Zoals nu: wat gebeurt er met de zorg? Ik vond dat als kind al interessant.”

Waarom bent u zelf nooit de politiek in gegaan?

„Ik heb dat nooit geambieerd. Niet dat ik geen mening heb, ik ben ook maar een mens. Maar ik vind het leuker om langs de zijlijn toe te kijken en te beschouwen. Vaak hebben Kamerleden veel idealen als ze net in de Kamer komen, en raken ze teleurgesteld als ze zich moeten voegen naar de fractiediscipline of compromissen.”

Waarin verschilt u van Ferry Mingelen?

„Je kunt ons moeilijk vergelijken, we doen het op onze eigen manier. Ik denk dat ik iets opgewondener ben dan hij. Ik heb soms de neiging om te zeggen: ‘Moet je nou eens luisteren, wat ik nu weer heb gehoord’. Hij was als duider wat rustiger, hij heeft zo veel ervaring.”

U heeft columns geschreven in Spits waarin u zich uitsprak over politieke thema’s. Moet u niet volledig neutraal zijn?

„Ik ben wel recht voor zijn raap, maar alleen over onderwerpen die bij mij persoonlijk horen. De protesten tegen het homohuwelijk in Frankrijk bijvoorbeeld. Heel Den Haag weet van mij wat ik daarvan vond. Bij de meeste politieke onderwerpen, bijvoorbeeld over de bezuinigingen, zou ik nooit partij kiezen. Maar ik ben niet van mening dat je alleen een goede journalist kan zijn als je je privéleven volledig afschermt.”

    • Janna Laeven