Frankrijk: Rusland maakt voorlopig geen deel uit van G8

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Foto AP/ Kevin Lamarque

Rusland maakt voorlopig geen deel uit van de G8, de groep vooraanstaande industriële staten in de wereld. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius in een radio-interview met Europe 1 gezegd. Rusland is volgens hem “totaal geïsoleerd”.

“We hebben besloten het lidmaatschap van Rusland op te schorten en voorzien dat alle andere landen, de zeven leidende landen, samen zullen komen zonder Rusland.”

Verdere actie zal volgens Fabius afhangen van hoe de autoriteiten in het land zich gedragen.

Verwijdering zou al voorbereid zijn

De andere landen, de G7, zouden al bezig zijn geweest met de verwijdering van Rusland. Het Duitse blad Der Spiegel meldde zaterdag op gezag van bronnen binnen de Duitse regering dat het optreden van Rusland op het Oekraïense schiereiland de Krim daar de reden voor was.

De G7-landen hadden de voorbereiding voor de G8-top in Sotsji van juni al gestaakt vanwege de situatie op de Krim. De landen veroordeelden gezamenlijk “de duidelijke schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne”.

Een deel van het radio-interview met Fabius:


Laurent Fabius : "La Russie est totalement isolée" door Europe1fr

Jatsenjoek probeert ‘angel uit verzet’ te halen

Eerder vanochtend probeerde de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek Rusland en de Russisch-sprekenden in Oekraïne gerust te stellen. Zo staat lidmaatschap van het land aan de NAVO “niet op de agenda”, zei hij volgens persbureau Reuters, “met het oog op het behouden van de eenheid”.

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Premier Jatsenjoek probeert radicaal rechts in te binden. Is tegen verbod Partij der Regio en voor Russisch als taal. http://t.co/0iSkO5QGoi

Hij zei verder dat alle groeperingen met wapens ontwapend zouden worden, “wat hun leuzen ook zijn”:

“Er kan geen legitimering zijn voor het illegaal bezitten van wapens.”

Ook krijgen de regio’s meer macht, kondigde Jatsenjoek aan. Onze buitenlandredacteur Hubert Smeets legt uit waarom de aankondigingen van Jatsenjoek interessant zijn:

“Hij probeert de angel uit het verzet in het zuiden en het oosten van Oekraïne te trekken.”