Enge clowns op het web

Het internet heeft zo zijn eigen spookverhalen. Deze digitale ‘urban legends’ worden geboren op fora als Reddit en 4Chan. Daar leiden ze een eigen leven. Alle verhalen worden verzameld onder de noemer ‘Creepypasta’. Denk bijvoorbeeld aan de Smiling Man, die in 2012 opdook; een cartooneske, sluipende man die ‘s nachts met een brede grijns voetgangers achtervolgt en terroriseert.

Auteurs Jensine Eckwall en Peter Schmidt besloten deze internetspookverhalen te illustreren en te bundelen in een boek: /Creapythread. Eckwall en Schmidt maakten de uitgave, die in april verschijnt, samen met 31 kunstenaars. Op de gelijknamige website zijn al veel voorbeelden te vinden. Volgens Schmidt is het genre aantrekkelijk omdat de spookverhalen allemaal op kleine internetfora opduiken, waardoor ze authentieker lijken. En dat maakt Creepypasta ook zo verschrikkelijk angstaanjagend.