De mooiste CDA’er na Lubbers, Buma en Balkenende

Wie: Anne Kuik

Leeftijd: 27

Wat: CDA-lijsttrekker Groningen

Waar: EenVandaag, Pauw & Witteman

None

Onder de vier finalisten in de verkiezing tot Beste Raadslid van Nederland, waarvan de winnaar vanavond bekend zal worden, bevinden zich drie vrouwen: Vera Tax (PvdA, Venlo), Gerdien Rots (ChristenUnie, Zwolle) en Anne Kuik (CDA, Groningen). Ze zijn allen minder bekend dan vakbondsorganisator Ron Meyer (SP, Heerlen), maar Kuik krijgt de meeste aandacht.

Dat lijkt iets met uiterlijk te maken te hebben. Ik heb Kuik al twee keer op identieke wijze dezelfde stompzinnige vraag horen beantwoorden: „Inderdaad, bij het CDA selecteren we kandidaten op hun uiterlijk, dus was na Lubbers, Balkenende en Buma ik aan de beurt.”

Die hele malle verkiezing lijkt alleen te gaan over het vermogen mensen via Facebook te mobiliseren. Wie de kandidaten zijn en waar ze voor staan, daar is vrij weinig aandacht voor. Zo kon ik van Kuiks politieke opvatting alleen terug vinden dat ze trots is de komst van een tram te hebben kunnen tegen houden.

Verder was de in de veenkolonie Nieuw-Amsterdam geboren juriste in 2010 met voorkeursstemmen in de Groningse gemeenteraad terechtgekomen, waar ze al snel voorzitter werd van de tweekoppige fractie. Het snelle succes lijkt ook iets te maken te hebben met een prominent lidmaatschap van studentenvereniging Albertus Magnus. In Groningen bestaan zelfs lokale partijen van en voor studenten.

Netwerk en uiterlijk, dat lijken ook voor de nationale televisie de doorslaggevende factoren te zijn. Want wie moet je nu van al die duizenden kandidaten aan het woord laten? De paradijsvogels van splinterpartijen, zoals de 25-jarige lijsttrekker van een ouderengroepering in Zwolle? Dat was de strategie van EénVandaag (AVROTROS) bij deze gemeenteraadsverkiezingen. Doe dan maar liever de beste volksvertegenwoordigers, zij het liever met iets meer argumenten dan tot nu toe dit gezelschap ten deel vielen.

    • Hans Beerekamp