‘D66 wil helft sociale woningbouw in A’dam afschaffen’

Aldus PvdA-voorzitter Hans Spekman op het partijcongres tegen de NOS

De aanleiding

Amsterdammers die het niet breed hebben, kunnen maar beter niet op D66 stemmen. Vindt PvdA-voorzitter Hans Spekman. Want: D66 snijdt volgens Spekman fors op armoedebestrijding en volkshuisvesting. „D66 wil de helft van de sociale woningbouw in Amsterdam afschaffen”, zei hij onlangs op een partijcongres tegen de camera’s van de NOS. Deze uitspraak werd overgenomen door veel media, waaronder ANP, RTL, Nu.nl, Trouw, de Volkskrant. Alleen: zonder te checken of het ook klopt.

Waar is het op gebaseerd?

We vragen Hans Spekman of hij zijn uitspraak over D66 kan toelichten. Zijn woordvoerder verwijst naar de zogenoemde Hervormingsagenda van D66 Amsterdam. Hierin zou staan dat D66 de sociale woningbouw drastisch wil verminderen. Bovendien heeft de lijsttrekker van D66, Jan Paternotte, in een interview gezegd dat Amsterdam evenveel lage inkomens moet herbergen als de rest van Nederland. Dit zou erop neerkomen dat de helft van de sociale huurwoningen weg moet, want Amsterdam heeft er daar veel meer van dan de rest van Nederland.

En, klopt het?

Eerst het interview. Jan Paternotte heeft afstand genomen van zijn eerdere uitspraak. De D66-lijsttrekker bedoelde niet te zeggen dat hij de sociale woningbouw wil halveren. De partij streeft ernaar dat 45 procent van de totale woningvoorraad in Amsterdam bestaat uit sociale huurwoningen, in plaats van de huidige 60 procent, verklaarde Paternotte.

En wat staat er dan in de plannen van D66? We pakken de genoemde Hervormingsagenda erbij. Hierin valt te lezen dat D66 in plaats van de 1.200 sociale huurwoningen die er jaarlijks in Amsterdam worden bijgebouwd, 600 sociale huurwoningen wil bijbouwen. Daarbij gaat het dus om de nieuwe woningen, niet om het afschaffen van de helft van de totale sociale woningbouw.

Heeft de PvdA de plannen van D66 dan niet goed gelezen?

De woordvoerder van Hans Spekman vindt van wel. „Want als je de plannen van D66 jaar op jaar doorvoert, kom je op de lange termijn wel uit op een halvering van de sociale woningbouw”, aldus de woordvoerder.

We rekenen dit na. Momenteel staan in Amsterdam ongeveer 240.000 sociale huurwoningen (dat is 60 procent van het totale aantal huizen). Tot 2020 worden ruim 20.000 sociale huurwoningen verkocht, en komen er in de plannen van D66 jaarlijks 600 bij. Zelfs in 2020 is dus nog geen sprake van een halvering. Pas als er jaren later nóg tienduizenden sociale huurwoningen zo oud zijn geworden dat ze moeten worden vervangen, komt een halvering dichterbij.

Conclusie

PvdA-voorzitter Hans Spekman beweerde dat D66 de helft van de sociale woningbouw in Amsterdam wil afschaffen. Maar D66 wil enkel het aantal sociale huurwoningen dat jaarlijks wordt bijgebouwd halveren. Wij beoordelen de uitspraak daarom als onwaar.

    • Andreas Kouwenhoven