Cricket-international Gruijters beticht staf van vals spel bij WK

Het Nederlands team speelt vals, zegt Tim Gruijters op een internetfilmpje. Nee, stelt de staf, Tim is echt geblesseerd.

Mogelijk is hij de beste slagman die het Nederlandse cricketteam deze week kan opstellen tijdens het WK Twenty20 in Bangladesh. Maar de wijze waarop Tom Cooper op het laatste moment aan de selectie is toegevoegd, getuigt van onrecht en valsspelen.

Dat beweert international Timothy Gruijters, wiens plek twee dagen van tevoren is ingenomen door Cooper, een Australiër met een moeder die geboren is in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea.

In een videoboodschap op YouTube stelt de speler van het Haagse Quick dat hij werd gedwongen om een MRI-scan van zijn rug te laten maken, waaruit zou blijken dat hij niet fit is om deel te nemen aan het WK Twenty20. Alleen bij een blessure mag zo’n wissel voor een groot toernooi plaatsvinden.

„De scan toont aan dat ik een slechte rug heb, maar die heb ik al jaren. Bij het spelen heb ik er geen hinder van”, zegt Gruijters in het filmpje, dat na de plaatsing op zondagavond wereldwijd het internet over ging. Op verzoek van de wereldbond ICC is het filmpje inmiddels van het net gehaald.

Gruijters’ verwijdering uit de nationale ploeg is volgens hem het gevolg van het feit dat Tom Cooper ineens toch beschikbaar was. De slagman, die sinds 2010 voor Nederland uitkomt, was dat aanvankelijk niet, vanwege clubverplichtingen in de strijd om het Australische kampioenschap. Maar de uitschakeling van zijn team bracht daar verandering in.

Dat buitenkansje heeft de begeleidingsstaf volgens Gruijters aangezet tot valsspelen, maar bij monde van teammanager Ed van Nierop wordt dit ontkend. Volgens Van Nierop is Gruijters wel degelijk geblesseerd en was het risico te groot om hem in de ploeg te houden. De Koninklijke Nederlandse Cricket Bond stelt als gevolg van de ophef een onderzoek in. Zonder Gruijters en met Cooper won Nederland gisteren het eerste WK-duel. De Verenigde Arabische Emiraten werden met zes wickets verschil verslagen.