‘Computer zette nieuwe koers verdwenen vliegtuig in’

Studenten staan in de Filippijnse hoofdstad Manilla bij een grote straattekening van het toestel van Malaysia Airlines. Foto AFP/ Ted Aljibe

De verandering in de route die het verdwenen toestel van Malaysia Airlines vloog, is niet handmatig gebeurd. De eerste bocht naar het westen werd via een computersysteem ingevoerd en waarschijnlijk geprogrammeerd door iemand in de cockpit die verstand had van vliegtuigsystemen. Dat melden hooggeplaatste functionarissen aan The New York Times. Het versterkt de vermoedens dat het vliegtuig waarschijnlijk gekaapt is.

Degene die de route van vlucht MH370 veranderde, heeft zeven of acht toetsaanslagen in een computer moeten invoeren op een apparaat dat tussen de piloot en co-piloot is geplaatst. Het systeem leidt het vliegtuig van punt naar punt zoals het vooraf in het vluchtplan staat aangegeven. Het is volgens de krant onduidelijk of de route is geherprogrammeerd voor of nadat het toestel was opgestegen uit Kuala Lumpur.

Onderzoekers hadden eerder al hun vermoedens uitgesproken dat er sprake is geweest van vals spel, waarschijnlijk een kaping. De feiten zoals The New York Times ze onthult, zouden ervoor hebben gezorgd dat de focus van de onderzoekers sterker gericht is op de piloot en co-piloot.

Chinese passagiers niet verdacht

De Chinese passagiers aan boord van vlucht MH370, en dat waren er 154 van de in totaal 227, zouden geen terroristische link hebben gehad, zei de Chinese ambassadeur in Maleisië tegen het Chinese persbureau Xinhua. Er was speculatie dat Oeigoeren mogelijk betrokken waren geweest in de verdwijning van de vlucht, maar daarvan lijkt geen sprake te zijn.

Hoewel er bij aanvang van het onderzoek naar de mysterieuze verdwijning van het toestel terrorisme nog als mogelijke oorzaak werd geopperd, lijkt daar inmiddels geen sprake meer van. De angst daarvoor werd voornamelijk gevoed door het feit dat er twee passagiers reisden met valse paspoorten. Zij, beiden Iraniërs, deden dit echter omdat ze asiel zochten in Europa.

Persbureau Xinhua maakte verder bekend dat autoriteiten inmiddels zijn gestart met het zoeken naar het verdwenen vliegtuig op Chinese bodem.

Lees ook: Tien dagen van de radar: waar kan het vliegtuig van Malaysia Airlines zijn?

    • Frank Huiskamp