‘Bijna helft Nederlanders kent geen enkel raadslid in zijn gemeente’

Een lokaal verkiezingsbord in Barendrecht. Foto ANP/ Martijn Beekman

Bijna de helft van de Nederlanders kent geen enkel raadslid in zijn of haar gemeente. Ook niet van horen zeggen, schrijft het AD een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen op basis van een enquête die de krant heeft laten uitvoeren.

Als alleen naar mensen onder de 35 jaar wordt gekeken, kan zelfs zestig procent geen één raadslid bij naam noemen. Van alle stemmers weet 46 procent niet wie nu hun gemeenteraadsleden zijn.

In grotere steden zijn raadsleden minder bekend dan in minder grote steden. In de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kent 55 procent geen enkel raadslid. In het landelijk gebied en in kleine dorpen genieten raadsleden meer bekendheid. Daar kent ruim twee derde van de mensen een of meer raadsleden. Een derde van deze mensen stemt op iemand die hij persoonlijk kent.

Hoogleraar politicologie Jean Tillie concludeert in de krant dat het bij lokale politici aan een besef van urgentie ontbreekt. “Als niemand weet wie jij bent, dan moet je als raadslid de urgentie voelen hier iets aan te doen.” De Vereniging van Nederlandse Gemeenten verwacht dat lokale politici de komende jaren zichtbaarder worden nu gemeenten meer taken krijgen. (Novum)