Websites schenden wetgeving over privacygevoelige cookies

Nederlandse websites schenden massaal de privacywetgeving door informatie over surf- en klikgedrag van bezoekers, zonder hun toestemming, door te geven aan advertentiebedrijven. De gegevens worden verzameld met zogenoemde tracking cookies. Bijna eenderde van de Nederlandse sites plaatst al bij een eerste bezoek, nog voordat de gebruiker toestemming heeft kunnen geven, privacygevoelige cookies van advertentiebedrijven op computers en smartphones.

Dat blijkt uit onderzoek naar ruim een half miljoen Nederlandse websites door het Amsterdamse bedrijf Cookiesfabriek. De tracking cookies worden gebruikt om op de persoon gerichte advertenties te plaatsen. De wet bepaalt dat voor het plaatsen van deze bestandjes expliciete toestemming van websitebezoekers is vereist. Binnen drie weken zal minister Kamp (Economische Zaken, VVD) een voorstel naar de Tweede Kamer sturen over aanpassing van de ‘cookiebepaling’ in de Telecomwet. Voor het gebruik van cookies die websites beter laten functioneren worden de regels over het verkrijgen van toestemming dan minder streng. Vanwege hun privacygevoeligheid blijven de regels voor tracking cookies ongewijzigd. Expliciete toestemming blijft nodig en ook na de wetswijziging zal bijna eenderde van de websites de regels dus overtreden.

Een woordvoerder van de Autoriteit Consument en Markt, die toeziet op naleving van de Telecomwet, erkent dat de wet „niet overal” wordt nageleefd. Omdat er onderzoeken lopen naar enkele bedrijven die de wet overtreden wil de ACM verder geen commentaar geven. Hetzelfde geldt voor het College Bescherming Persoonsgegevens dat onderzoek doet naar Google en dochterbedrijven die cookies plaatsen.

De Kamerleden Bart de Liefde (VVD) en Sharon Gesthuizen (SP) vinden dat Kamp moet ingrijpen. „De consument moet zelf kunnen beslissen of hij gevolgd wil worden of niet”, zegt De Liefde.

    • Wilmer Heck