India koopt meeste gevechtsvliegtuigen

India is de afgelopen jaren veruit de grootste wapenimporteur in de wereld geworden. Tussen 2009 en 2013 kocht het bijna drie keer zoveel wapens als zijn rivalen China en Pakistan. De wapens zijn vooral van Russische makelij. Rusland is ook de grootste wapenleverancier van China.

De cijfers staan in het vanochtend gepubliceerde jaaroverzicht van SIPRI, het in Stockholm gevestigde instituut voor vredesonderzoek. Ondanks de economische crisis blijken de wapenhandelaren nog steeds goede zaken te doen. Tussen 2009 en 2013 werden gemiddeld 14 procent meer wapens verhandeld dan in de periode 2004-2008. Ten opzichte van 2011 en 2012 is de verkoop vorig jaar gedaald. Omdat de verkopen per jaar sterk kunnen schommelen, maakt SIPRI zijn berekeningen op basis van vijf-jaar-gemiddelden.

India heeft een mondiaal invoeraandeel van 14 procent, het dubbele van de periode 2004-2008. Vooral de aanschaf van Russische gevechtsvliegtuigen bepalen dat cijfer, hoewel ook Franse Mirages in bestelling zijn. Pakistan koopt zijn materieel vooral in China.

De grootste exporteurs zijn de VS (bijna eerderde), Rusland (27 procent) en Duitsland (7 procent). China klimt als wapenexporteur en staat op nummer vier (aandeel: 6 procent), gevolgd door Frankrijk (5 procent) en het VK (4 procent).