Leger ontruimt plein in Caracas

Foto reuters

Het Venezolaanse leger heeft gisteren een plein ontruimd dat betogers bezet hielden uit protest tegen de linkse president Nicolás Maduro. Het Plaza Altamira in de hoofdstad Caracas is het verzamelpunt van studenten en oppositieaanhangers die sinds zes weken demonstreren tegen de regering. Soldaten zetten traangas en waterkanonnen in tegen honderden demonstranten. Die gooiden de traangasbussen terug, samen met stenen en molotovcocktails. Volgens ooggetuigen werden zo’n tien demonstranten meegenomen door militairen op motoren.

President Maduro had eerder op de dag gedreigd met de ontruiming van de demonstraten, die hij „moordenaars” noemde. De protesten hebben volgens officiële cijfers minstens 28 doden tot gevolg gehad, zowel aan pro- als antiregeringszijde.

De oppositie is geradicaliseerd door het geweld van de afgelopen weken, dat volgens de betogers juist van regeringszijde komt. De protesten, die zijn omschreven als de ‘Venezolaanse lente’, begonnen in februari uit frustratie over de economische problemen en de hoge criminaliteit in Venezuela.

Gisteren organiseerde het antiregeringskamp een demonstratie tegen de invloed van Cuba op de Venezolaanse politiek en het leger. Maduro zei daarop dat hij „het broederschap” tussen de twee socialistische landen wil versterken. (AP, Reuters)