Uitbraak mazelen in regio Den Haag

Zestien nieuwe gevallen geregistreerd, vooral niet ingeënte baby’s. GGD neemt beperkt maatregelen.

In de regio Den Haag is mazelen uitgebroken. Dat zegt de GGD Haaglanden. Twee volwassenen en veertien kinderen, in meerderheid baby’s jonger dan veertien maanden, hebben de besmettelijke ziekte. Pas als baby’s veertien maanden oud zijn, worden ze ingeënt tegen mazelen.

In elk geval één baby, een jongetje van zes maanden, belandde doodziek in het ziekenhuis nadat hij op de crèche was aangestoken door een ouder kind dat bewust niet was gevaccineerd. Hij maakt het nu goed, zegt de woordvoerster van Estro Kinderopvang waarbij de betrokken Haagse crèche is aangesloten en waar „meerdere baby’s besmet raakten”.

De uitbraak is niet terug te brengen naar één besmettingsbron, laat een woordvoerder van de GGD Haaglanden weten. Dat er gevallen bijkomen, sluit hij niet uit.

Vooralsnog ziet de GGD geen aanleiding alle baby’s vanaf zes maanden te vaccineren, zoals gebeurde in andere plaatsen waar het afgelopen jaar mazelen uitbrak. „De vaccinatiegraad onder jonge kinderen in Den Haag is 96 procent. Dat is heel hoog.” Bovendien is de bescherming minder optimaal als je baby’s jonger dan veertien maanden gaat vaccineren, zegt de woordvoerder. „Pas na de veertiende maand is de ontwikkeling van de opbouw van het immuunsysteem helemaal actief.”

Sinds de mazelenuitbraak vorig jaar mei zijn 2.600 gevallen gemeld bij het het instituut voor volksgezondheid RIVM. Tijdens de epidemie zijn 182 kinderen opgenomen in het ziekenhuis en is één kind, een 17-jarig meisje, overleden aan de complicaties van mazelen. Eind vorige maand leek de epidemie bijna voorbij, aldus het RIVM.

De GGD Haaglanden heeft na de jongste mazelenuitbraak in Den Haag beperkte maatregelen genomen, onder meer door baby’s die contact kunnen hebben gehad met een mazelenpatiënt vroeger in te laten enten. Alle besmette baby’s uit de crèche – hoeveel precies wil de woordvoerster niet kwijt – maken het nu goed.

Mazelen begint met koorts, verkoudheid en hoesten; 5 tot 10 procent van de patiënten krijgt oorontsteking met soms blijvende doofheid als gevolg. 1 tot 5 procent krijgt een (levensbedreigende) longontsteking. In een op de duizend gevallen leidt mazelen tot een acute hersenontsteking, die vaak blijvende hersenschade geeft. Tijdens de epidemie van 1999/2000 is een op de duizend gemelde mazelenpatiënten overleden aan de complicaties ervan. Het werkelijke aantal gevallen was naar schatting tienmaal groter dan het totaal aantal gemelde gevallen (3.293).