‘Socialehuurwoning in steden te duur voor laagste inkomens’

Sociale huurwoningen in Amsterdam en Utrecht zijn vorig jaar voor nieuwe huurders gemiddeld honderd euro duurder geworden. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van een rondgang langs woningcorporaties. De woningen worden steeds vaker onbetaalbaar voor de laagste inkomens.

Leden van de Woonbond demonstreerden vorig jaar tegen de huurplannen van het kabinet. Foto ANP / Martijn Beekman

Socialehuurwoningen in Amsterdam en Utrecht zijn vorig jaar voor nieuwe huurders gemiddeld honderd euro duurder geworden. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van een rondgang langs woningcorporaties. De woningen worden volgens de krant steeds vaker onbetaalbaar voor de laagste inkomens.

Het aantal mensen dat uit huis is gezet, is vorig jaar met acht procent toegenomen tot bijna zevenduizend, blijkt uit cijfers van vereniging van woningcorporaties Aedes. In bijna negen van de tien gevallen is een huurschuld de reden van de huisuitzetting.

In dure woningmarktgebieden zoals Amsterdam en Utrecht, maar ook in Den Bosch en Haarlem, wordt de huur vaak opgetrokken tot net onder de socialehuurgrens van 699 euro als een nieuwe huurder in de woning trekt. Bij zittende huurders kan slechts een lichte huurverhoging worden toegepast, terwijl bij nieuwe huurders de huur in een keer omhoog gaat naar het maximum.

De corporaties zeggen zich daartoe gedwongen te voelen. Ze hebben het geld nodig om de verhuurdersheffing te betalen, de extra belasting die ze krijgen opgelegd door het rijk. Maar het gevolg is dat bijvoorbeeld in Utrecht meer dan eenderde van de nieuwe huurders volgens budgetinstituut Nibud meer huur betaalt dan verantwoord is.

‘Corporaties kunnen ook bezuinigen’

In de krant reageren PvdA en VVD op de kritiek dat de verhoging zou komen door de sinds kort opgelegde verhuurdersheffing, die de woningcorporaties tot 2017 zeker 1,7 miljard euro gaat kosten. De Utrechtse PvdA-lijsttrekker Gilbert Isabella, woonwethouder in die stad, weerspreekt dat de heffing tot verhoging moet leiden:

“Natuurlijk hebben corporaties last van de verhuurdersheffing. Maar ze hebben ook veel geld uitgegeven aan zaken die niet tot hun hoofdtaken behoorden. Ze kunnen bezuinigen op hun bedrijfsvoering.”

Ook de woordvoerder van minister Blok vindt dat corporaties meer mogelijkheden hebben om de verhuurdersheffing te compenseren: “Ze kunnen meer eigen bezit verkopen.” Dat de laagste inkomens in de problemen komen, weerspreekt hij bovendien: zij worden deels gecompenseerd door de huurtoeslag.

Maar de corporaties op hun beurt zeggen dat ze door bezuinigen niet aan de 1,7 miljard kunnen komen, waardoor die toch grotendeels door huurders moet worden opgebracht.

    • Anouk van Kampen