Serie

Ned.3, 20.25-21.20u

„Volgens mij hebben jullie geen idee wat jullie je allemaal op de hals halen”, zegt de Tilburgse drugsbaron tegen de agenten uit het plaatselijke ‘hennepteam’. Dat kan kloppen, voor de hoofdrolspelers van Smeris. Het is voor het eerst dat Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, bekend van de satirische programma’s Draadstaal en Neonletters, samen te zien zijn in serieus drama. De kijker die grappen en grollen verwacht, moet zijn beeld bijstellen: dit is een zwarte serie.

Van de Ven speelt Willem Niessen, academicus en hoofd van de afdeling. Van Koningsbrugge is Theo van de Kamp, die van de afdeling Zware Criminaliteit wordt overgeplaatst naar het hennepteam. „Nou, wij zitten niet echt op een cowboy te wachten hoort”, probeert Niessen nog, maar dat mag niet baten.

Tilburg, wiethoofdstad van Nederland, blijkt best een filmische locatie, met een modern centrum en groezelige buitenwijken. En de schrijver en regisseur van Smeris werkten eerder succesvol samen voor BNN in de sterke Van God Los-aflevering Spookbeeld, met Georgina Verbaan als neurotische vrouw die de minnares van haar man vermoordt.

    • Janna Laeven