Bedelaar blijkt miljonair

Meer dan vijftig jaar zat ze bedelend in de straten van de Saoedische stad Jeddah. Maar na haar dood, op honderdjarige leeftijd, bleek de blinde bedelaarster Eisha een fortuin te bezitten.

De vrouw had vier huizen en een indrukwekkende hoeveelheid juwelen en gouden munten. De geschatte totale waarde bedraagt zo’n 1 miljoen dollar. Dat hebben Saoedische media gemeld. De vrouw overleed recentelijk in haar badkamer.

Bijna niemand in de stad wist van haar fortuin – anders was het bedelen waarschijnlijk ook wat minder lucratief geweest. Ze was onderdeel van het straatbeeld geworden in de wijk Al-Balad. Veel inwoners hadden sympathie voor de vrouw en stopten haar wat toe in het voorbijgaan, denkend dat ze een arme hielpen overleven.

Buurman Ahmed al-Saeedi wist als één van de weinigen wél dat de vrouw rijk was, zei hij tegen de Saudi Gazette. Verschillende keren probeerde hij de vrouw ervan te overtuigen dat ze met bedelen moest stoppen. Maar dat lukte niet, zegt hij. „Ze zei steeds dat ze zich wilde voorbereiden op moeilijker tijden.” Volgens de buurman komt Eisha’s bezit voort uit vijf decennia bedelen en niet uit een erfenis of gift.

Wat er met de huizen en de spullen gebeurt, is ongewis. Kinderen had Eisha niet en er is ook geen andere familie die haar bezit zou kunnen erven. De vier huizen worden bewoond door arme stadgenoten, ook bedelaars. Die moeten hun woningen mogelijk verlaten, nu de huizen bij gebrek aan erfgenamen in handen zijn gekomen van de lokale autoriteiten. Die bekijken nu wat ermee gebeurt.