Rusland wil meer macht voor de Oekraïense regio’s

Mensen zwaaien op het Leninplein in Simferopol met de Russische vlag. Foto AFP / Vasily Maximov

Rusland wil een internationale steungroep vormen voor Oekraïne. Die heeft onder meer tot doel dat de regering in Kiev de uitslag van het referendum van gisteren erkent. Daarnaast zou Oekraïne meer autonomie moeten geven aan de regio’s. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De kans is klein dat de doelstellingen die Rusland met de steungroep heeft, overeenkomen met de wensen van het Westen. Sterker nog, het Kremlin lijkt te impliceren dat het de territoriale integriteit van Oekraïne pas accepteert als het land een federatie wordt, blijkt onder meer uit onderstande tweets van Channel 5-correspondent Myroslava Petsa.

Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa #Russia wants #Ukraine to become a nonaligned federation without #Crimea and make Russian a second official language - Rus MFA
Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa Russia’s MFA: After new constitution transforming Ukraine into federation is adopted #Russia‘s ready to guarantee Ukraine’s integrity again

Het Russische plan voor de steungroep komt een paar weken na het voorstel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor een contactgroep over Oekraïne. De bedoeling daarvan was een politieke dialoog op gang te brengen.

Roebel ingevoerd als betaalmiddel

Naast meer macht voor de regio’s en erkenning van het referendum op de Krim, zou de steungroep bepaalde aspecten van het akkoord tussen oud-president Janoekovitsj en de toenmalige oppositie moeten implementeren.

Ondertussen wordt, zoals verwacht, op de Krim nu officieel de Russische roebel ingevoerd als betaalmiddel. Afrekenen met de grivna kan nog tot 1 januari 2016. De klokken op het schiereiland worden eind deze maand gelijkgezet met die in Rusland.

Update 13.18: Het Krimparlement heeft vandaag ingestemd met de nationalisering van de Oekraïense energiebedrijven Chornomornaftohaz en Ukrtransgaz. Dat laatste bedrijf beheert Oekraïense gaspijpleidingen en gasopslagplaatsen. Vorige week gaf een functionaris op de Krim al aan dat Chornomornaftohaz mogelijk verkocht zou worden aan een Russisch bedrijf “zoals Gazprom”.

De inwoners van de Krim stemden gisteren volgens de regionale kiescommissie in overgrote meerderheid (96,6 procent) voor aansluiting bij de Russische Federatie. De opkomst zou 85 procent zijn geweest. Dat percentage wordt sterk in twijfel getrokken, aangezien de Oekraïense en Krim-Tataarse bevolking (in totaal net geen veertig procent) overwegend tegen afscheiding van Oekraïne is. Interim-president Oleksandr Toertsjinov noemde het referendum vanochtend een farce.

Op de Krim is ongeveer 60 procent van de 1,5 miljoen inwoners etnisch Russisch. Vanochtend kwam het formele verzoek van de Krim om bij Rusland te mogen horen. Het referendum wordt internationaal niet erkend en als illegitiem gezien door Oekraïne en het Westen. Pro-Russische separatisten zeggen echter dat de ontwikkelingen op de Krim nog maar het begin zijn:

Op de Krim zijn gewapende pro-Russische mannen en Russische militairen inmiddels deel geworden van het straatbeeld. De zogenoemde “zelfverdedigingseenheden” worden ingeschakeld ter bescherming van de etnische Russen, zeggen de Russen en de pro-Russische leider van de Krim. Inmiddels zijn deze eenheden ook gespot op het Oekraïense ‘vasteland’.

    • Laura Klompenhouwer