Celwanden (vervolg)

ik@nrc.nl

Als ervaren Amsterdamse officier van justitie liet het ikje van de jonge advocaat (nrc.next 13/3/2014) mij niet los. Bij een rondleiding door het cellencomplex van de Rechtbank Amsterdam vraagt hij zich af hoe de wanden van de cellen beklad kunnen worden, als verdachten al hun bezittingen moeten inleveren voordat zij achter slot en grendel gaan. Op een rustige vrijdagmiddag ben ik op onderzoek uitgegaan in mijn eigen gebouw. Het antwoord blijkt even simpel als ranzig: parketwachten mogen alleen kleding onderzoeken, niet de plekken van het lichaam „waar de zon niet komt”, aldus de wachtcommandant. De directeur van het gerechtsgebouw haast zich daaraan toe te voegen dat de celdeuren al dertig jaar niet geschilderd zijn. Een hele geruststelling. Ik heb beide verklaringen gedeeld met de jonge advocaat.