EU besluit vandaag over sancties Rusland

Premier Mark Rutte verwacht dat de Europese Unie vandaag sancties gaat opleggen aan Russische diplomaten. De reden is het referendum op de Krim gisteren, waarbij is gestemd over de aansluiting van het Oekraïense schiereiland bij Rusland. Een ruime meerderheid van de Krim-bewoners stemde voor. De VS en Europa steunen de lijn van de regering in de Oekraïense hoofdstad Kiev en erkennen het referendum niet.

Vandaag vergaderen alle 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie over de situatie in Oekraïne. Rutte noemde een reisverbod voor Russische functionarissen en een bevriezing van tegoeden van oligarchen als mogelijke sancties. Als vandaag inderdaad maatregelen worden afgekondigd is dat de tweede stap in de drietrapsraket waartoe de Europese regeringsleiders vorige week hebben besloten. De laatste stap zijn economische sancties.

Gisteren sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov. De twee spraken af om de mogelijkheid te onderzoeken van een grondwetswijziging in Oekraïne. Die moet de rechten van etnische Russen en Russischtaligen in het land garanderen. Kerry heeft Lavrov op het hart gedrukt om Oekraïne te steunen in een dergelijke aanpassing van de grondwet.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak gisteren telefonisch met de Russische president Vladimir Poetin. Ze heeft voorgesteld om de waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in het oosten van Oekraïne op korte termijn uit te breiden. Merkel wil dat de OVSE daar vandaag al een beslissing over neemt.

De ministers van Defensie van Oekraïne en Rusland zijn gisteren een tijdelijke ‘wapenstilstand’ overeengekomen. Tot 21 maart zullen Russische troepen geen actie ondernemen op de Krim. Rusland blijft er van overtuigd dat het referendum rechtmatig is.

    • NRC