Weer schade voor koploper Ajax, ditmaal bij NAC

Koploper Ajax heeft gisteren puntenverlies geleden op bezoek bij NAC Breda (0-0). Doordat achtervolger Vitesse zaterdag verloor van PSV, had het gelijkspel voor Ajax geen al te grote consequenties. FC Twente won wel, maar die ploeg volgt net als Vitesse op zeven punten achterstand. Op één punt daarachter staat Feyenoord, dat gisteren met 2-0 won van Heerenveen. Ajax speelt over twee weken thuis tegen Twente. Die twee ploegen zijn – met nog acht andere – volgende week vrij, als gevolg van de nucleaire top.

Voor Ajax was het de tweede remise op rij, nadat de ploeg van Frank de Boer vorige week niet verder was gekomen dan een puntendeling tegen Cambuur. Net als in die wedstrijd was ook het spel tegen NAC weinig overtuigend. Kansen creëerde Ajax amper en wanneer de spelers zich wel in kansrijke positie waanden, zoals spits Kolbeinn Sigthórsson, schortte het aan de afronding.

Ook NAC was amper gevaarlijk. Rechtsachter Sepp de Roover kreeg een goede mogelijkheid, maar hij vond tot tweemaal toe doelman Jasper Cillessen op zijn weg. Een extra tegenvaller voor Ajax was het uitvallen van Siem de Jong. De aanvoerder verliet na acht minuten het veld met een hamstringblessure.

De nieuwe nummer twee FC Twente voorkwam op het nippertje puntenverlies tegen AZ. In de eigen Veste leek het treffen met de Alkmaarders in 1-1 te eindigen, na treffers van Steven Berghuis en Youness Mokhtar, maar in de slotminuut was het Dusan Tadic die Twente met een bekeken schot de overwinning bezorgde.

Feyenoord ging het zondagmiddag minder moeizaam af. De Rotterdammers wonnen in de Kuip met 2-0 van Heerenveen, dankzij treffers van Ruud Vormer en Lex Immers. Hoogtepunt was de openingstreffer van Vormer. Hij krulde een vrije trap fraai voorbij keeper Nordfeldt van Heerenveen. Diezelfde Nordfeldt pareerde vlak voor tijd nog een penalty van Tonny Vilhena, nadat Christian Kum een overtreding had gemaakt en met rood was bestraft.

Voor Roda JC blijven de zorgen groot. Door de nederlaag bij Heracles (2-1) en het gelijkspel van concurrent NEC, staat de ploeg van Jon Dahl Tomasson weer onderaan. Roda kwam via Guus Hupperts na een kwartier op voorsprong. Vlak voor rust was het echter Bryan Linssen die de gelijkmaker maakte. Diezelfde Linssen was in de 78ste minuut nogmaals trefzeker.

NEC en FC Utrecht kwamen uit op 2-2. Dave Bulthuis en Jens Toornstra zetten Utrecht gisteren tot twee keer toe op voorsprong, maar via Michael Higdon en Jakob Jantscher pakte de thuisploeg een punt. NEC heeft nu een punt meer dan hekkensluiter Roda JC.