Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

President Oekraïne: referendum op de Krim ‘een farce’

Een vrouw in Simferopol, de hoofdstad van de Krim, leest een gratis krant. De kop op de voorpagina: ‘de Krim kiest Rusland’.
Een vrouw in Simferopol, de hoofdstad van de Krim, leest een gratis krant. De kop op de voorpagina: ‘de Krim kiest Rusland’. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

Het referendum op de Krim, waarbij een enorme meerderheid gisteren vóór aansluiting bij Rusland stemde, is “een farce”. Dat zei interim-staatshoofd Oleksandr Toertsjinov vanochtend, meldt persbureau AFP. Het schiereiland heeft Rusland ondertussen officieel verzocht om bij dat land te mogen horen.

De overwegend Russischtalige bevolking van de Krim gaf gisteren in een referendum met een meerderheid 96,6 procent hun akkoord met een afscheiding van Oekraïne en een aansluiting bij Rusland. Dat was geen verrassing: op de Krim is ongeveer 60 procent van de 1,5 miljoen inwoners etnisch Russisch. Vanochtend kwam het formele verzoek van de Krim om bij Rusland te mogen horen.

Het referendum wordt echter internationaal niet erkend en als illegitiem gezien door Oekraïne en het Westen, die de annexatie van het schiereiland door Rusland veroordelen. Bovendien is onduidelijk hoe betrouwbaar de cijfers van het referendum zijn - er waren geen internationale waarnemers aanwezig.

Update 10.35 uur: In een poging de militaire slagkracht groter te maken na de annexatie van de Krim door Rusland heeft het Oekraïense parlement vandaag 40.000 reservisten gemobiliseerd. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de secretaris van de nationale veiligheids- en defensieraad wordt de helft van hen opgenomen in het bestaande leger en de andere helft gebruikt in een nieuw op te zetten Nationale Garde. Op de Krim worden de bestaande Oekraïense troepen juist ontbonden, zei de spreker van het parlement daar. De militairen mogen wel op het schiereiland blijven.

‘Rusland in economische crisis’

Er zijn ondertussen “duidelijke signalen” dat Rusland in een economische crisis zit. Dat zei de plaatsvervangend minister van Economie, Sergei Beljakov, volgens Reuters vandaag op een conferentie. Het is opmerkelijk dat de Russische regering zelf spreekt over economische repercussies als gevolg van - onder meer - de internationale onrust over de situatie op de Krim.

Volgens analisten gaat het land onder meer de pijn voelen van de langdurig zwakke roebel: een dollar is momenteel 36,46 roebel en voor een euro krijg je 50,81 roebel. Begin deze maand was de euro voor het eerst in de historie meer dan 50 roebel waard. De internationale onrust over de situatie op het Oekraïense schiereiland de Krim zorgt bovendien voor onzekerheid bij investeerders.

Nuance daarbij is dat de Russische centrale bank, die de groei van het bruto binnenlands product in februari naar beneden bijstelde, wel nog op een kleine groei rekent: 1,5 tot 1,8 procent dit jaar. Maar de voormalig minister van Financiën, Alexei Koedrin, voorspelde dit weekend dat de groei helemaal tot stilstand komt.

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Ex-minister Koedrin van Financiën voorspelt opdrogen kredietlijnen (700 mld) naar Rusland en daling groei bbp tot 0%
http://t.co/l1sxSPFoT5

Vandaag vergaderen alle 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie over de situatie in Oekraïne. De verwachting is dat zij besluiten Rusland meer sancties op te leggen. Rutte noemde als voorbeelden gisteren een reisverbod voor Russische functionarissen en een bevriezing van tegoeden van oligarchen.