Polare Rotterdam maakt doorstart onder oude naam op nieuwe locatie

De Rotterdamse vestiging van Polare. De 'nieuwe' Donner verhuist naar de Coolsingel.
De Rotterdamse vestiging van Polare. De 'nieuwe' Donner verhuist naar de Coolsingel. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Rotterdamse vestiging van de failliete keten Polare maakt een doorstart. Dat hebben de medewerkers van de winkel laten weten. De boekwinkel zal verdergaan onder de oude naam: Donner. Wel verhuist de winkel naar een andere locatie.

De curator heeft de winkel verkocht aan het lokale management. Dat gebeurde na een crowdfundingactie van vijf medewerkers op internet. Ze willen 250 duizend euro ophalen voor een doorstart. De teller staat nu op bijna 135 duizend euro.

Uiteindelijk moet een coöperatie worden opgericht waarbij de inleggers een aandeel in de winkel krijgen. De doorstart is tot stand gekomen “met behulp van verschillende particuliere investeerders en de nog te voltooien crowdfunding”, aldus de initiatiefnemers.

“Het is vooral ook mogelijk gemaakt door de morele steun van talloze boekenliefhebbers, die zich lieten horen op de Facebookpagina ‘Donner moet blijven’. Daarnaast kwamen velen belangeloos met hun deskundigheid langszij; in het bijzonder moet de juridische ondersteuning van Houthoff Buruma worden genoemd.”

Winkel van Lijnbaan naar Coolsingel

Hoewel de boekhandel, die al sinds 1912 in Rotterdam huist, verdergaat onder de oude naam, moet de winkel wel verhuizen. Het voormalige pand aan de lijnbaan heeft een nieuwe bestemming gekregen. Donner verhuist naar de Coolsingel, naar het voormalige ABN-gebouw.

Ook in andere steden wordt geprobeerd de Polare-winkels te redden. De curator hoopt alle twintig vestigingen uiteindelijk te verkopen. De winkel in Rotterdam is de eerste vestiging waarbij dit is gelukt.