Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Poetin ondertekent decreet: Krim ‘onafhankelijk en soeverein’ land

De Russische president Poetin heeft een decreet ondertekend waarin de Krim tot soevereine staat wordt verklaard.
De Russische president Poetin heeft een decreet ondertekend waarin de Krim tot soevereine staat wordt verklaard. Foto Reuters / Michael Klimentyev

De Russische president Poetin heeft een decreet ondertekend waarin hij de Krim als een ‘soeverein en onafhankelijk land’ erkent. Dat maakte het Kremlin bekend, schrijft persbureau AP.

Poetin spreekt morgen het parlement toe. Mogelijk zal dat gaan over de volgende stap: inlijving van de Krim bij Rusland. Onze buitenlandredacteur Hubert Smeets:

“De Krim is, volgens Rusland, nu onafhankelijk van Oekraïne. Daar is tijdens het referendum gisteren voor gestemd. De bevolking stemde daarnaast voor aansluiting bij de Russische federatie. Misschien dat Poetin morgen in het parlement iets over dat verzoek gaat zeggen, maar dat hoeft niet.

“Ik denk dat Poetin zogenaamd niet zelf over inlijving van de Krim gaat beslissen. Het parlement heeft alle wetten al klaargemaakt, maar er is ook zoiets als een grondwet. De regering gaat over het erkennen van landen, maar inlijving van landen mag niet alleen door de regering worden besloten.”

Inlijving van de Krim bij Rusland wordt op het schiereiland verwacht en gehoopt, maar annexatie zal de gemoederen in Oekraïne en het Westen nog hoger doen oplopen. De Rusissche regering kan er ook voor kiezen de Krim als formeel onafhankelijke staat te erkennen, zoals in 2008 gebeurde met de vijftien jaar eerder al de facto afgescheiden Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië.

De kern van de crisis verplaatst zich nu naar het Oosten van Oekraïne. In de oostelijke industriesteden Charkov en Donetsk zijn de spanningen dit weekend hoog opgelopen. Pro-Russische groepen bestormden verschillende overheidsgebouwen en bezetten die soms ook.

Omstreden referendum had heldere uitkomst

Gisteren stemde de bevolking van de Krim met een overgrote meerderheid voor aansluiting bij Rusland, tijdens het omstreden referendum over de toekomst van het schiereiland. Het schiereiland werd ruim een week geleden door gewapende Russische troepen ingenomen, na maandenlange protesten in Oekraïne die uiteindelijk leidden tot de afzetting van de regering en een pro-westerse koers.

Obama waarschuwt voor zwaardere sancties

Als reactie stelden de VS en de EU vandaag sancties in tegen 21 Russische en Oekraïense functionarissen, onder wie de afgezette president Viktor Janoekovitsj. Zij mogen niet meer vrij reizen en hun tegoeden worden bevroren. Volgens het Westen is het referendum onwettig. De Oekraïense regering, de EU en de VS erkennen het referendum niet. Bovendien waren er “enorme onregelmatigheden”, zei de Amerikaanse regering vandaag. Obama waarschuwde Rusland voor nog meer sancties.

Interim-staatshoofd Oleksandr Toertsjinov noemde het referendum vandaag “een farce”. Volgens hem is de Russische invasie tijdelijk en zal de Krim bij Oekraïne blijven horen.

Lees ook: ‘Hoe de Krim in korte tijd werd losgeweekt van Oekraïne.’