Onverwoestbare songs van soultitanen mooi gezongen

Motownlegendes The Four Tops en The Temptations danken hun twijfelachtige authenticiteit aan het feit dat ze allebei kunnen beschikken over één oorspronkelijk groepslid. Abdul ‘Duke’ Fakir (78) en Otis Williams (72) maken grootmoedig hun danspassen en zingen dapper hun partijen, hoewel ze niet de belangrijkste zangers bij hun respectievelijke bands waren. Die rollen worden overgenomen door nieuwkomers, zoals de 44-jarige Bruce Williamson die de rauwe soulstem van een jonge Solomon Burke heeft.

Er werd op bijna alle fronten fantastisch gezongen en gespeeld bij deze Las Vegasversie van de soultitanen, al kwamen de blikkerige orkestklanken uit een kastje en speelde de lokale blazerssectie braaf uit een boekje. Nummers als Papa was a rolling stone (Temptations) en Simple game (Four Tops) zijn onverwoestbaar en zanger Ron Tyson (66) kweet zich heldhaftig van de taak om de hemelse falset van Eddie Kendricks (overleden in ’91) te evenaren.

The Four Tops voerden de kitschfactor te ver door met een uitgebreid eerbetoon aan hun overleden bandleden. Fakir liet het niveau van de avond inzakken met zijn vleugellamme versie van My way („we did it our way”) waarna de finale met Reach out (I’ll be there) en I can’t help myself niet meer de klapper werd die het had kunnen worden. The Temptations deden een eervollere gooi naar onverminderd bestaansrecht.

    • Jan Vollaard