Ongeautoriseerde biografie Reinbert de Leeuw tóch uitgebracht

Dirigent Reinbert de Leeuw in 2008 in Amsterdam. Foto ANP

De biografie van pianist/dirigent Reinbert de Leeuw ligt sinds kort tóch in de boekhandel, weet De Volkskrant. Vorig jaar september meldde NRC Handelsblad dat De Leeuw de publicatie wilde tegenhouden.

De biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie van musicoloog Thea Derks had eigenlijk vorig jaar september moeten verschijnen. In die maand werd de dirigent 75 jaar. De Leeuw weigerde echter, zoals in 2007 contractueel was vastgelegd, vanwege de ‘vele onjuistheden’ de biografie te autoriseren.

De Leeuw heeft lange tijd meegewerkt met Derks, die in totaal zeven jaar over de biografie deed. Toch ging het mis, omdat De Leeuw zich buitenspel gezet voelde. In september 2013 zie hij:

“Mijn fundamentele bezwaar is dat ik totaal niet betrokken ben bij de totstandkoming van de inhoud, en dat die inhoud lacunes en onjuistheden bevat. Sommige details zijn tot de finesses uitgewerkt, ontmoetingen die ik als essentieel ervaar ontbreken juist. Zo’n boek kan ik niet autoriseren.”

Nu verschijnt de biografie alsnog, niet bij De Bezige Bij maar bij Leporello Uitgevers. De Leeuw legt zich volgens De Volkskrant bij de publicatie van de ongeautoriseerde versie van zijn biografie neer. Hij zegt niet van plan te zijn juridische stappen te ondernemen.

    • Roderick Nieuwenhuis