Nobelprijswinnaars voor literatuur schreven beste werk rond 44ste levensjaar

Nobelprijswinnaars schreven hun belangrijkste werk rond hun 44ste levensjaar, bewijst een onderzoeker aan de Erasmus School of Economics. Hij onderzocht de juryrapporten van 89 overleden Nobelprijswinnaars voor de literatuur.

In die juryrapporten is volgens prof.dr. Philip Hans Franses de ‘piekcreativiteit’ van Nobelprijswinnaars als de Amerikaanse schrijver John Steinbeck (1902-1968) terug te vinden. De Zweedse jury onderstreept in ieder juryrapport het belangrijkste boek uit het oeuvre van de Nobelprijswinnaar. In het geval van Steinbeck, die de prijs in 1962 toegewezen kreeg, is dat The Grapes of Wrath , zijn Grote Depressieroman die in 1939 verscheen.

Aanleiding voor het schrijversonderzoek van Hans Franses was de enorme aandacht voor zijn vergelijkbare schildersartikel dat vorig jaar in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Creativity Research Journal verscheen In dat artikel betoogde Hans Franses dat 189 bekende overleden schilders hun belangrijkste werk zo rond hun 42ste levensjaar maakten, vergelijkbaar dus met schrijvers. Ook het schrijversartikel zal binnenkort in Creativity Research Journal staan.

    • Roderick Nieuwenhuis